Quan es troben urbanització i natura: infraestructura verda metropolitana

Els espais naturals, seminaturals i agraris seran la clau per poder adaptar les metròpolis a les condicions del futur

En el territori metropolità, que ocupa una extensió de 636 km², es troben un gran nombre de nuclis urbans de diversa índole, així com una densa xarxa d’infraestructures i serveis. Malgrat aquesta ocupació intensa, encara hi ha un sistema d’espais naturals i agrícoles que s’estén per més del 52 % de la superfície. Aquests espais són rics en valors ambientals, productius i socials, i beneficien tots els ciutadans. Exemples d’aquesta infraestructura verda serien el Parc Natural de la Serra de Collserola, la muntanya de Montjuïc o l’espai natural protegit del delta de Llobregat.

Aquesta àmplia i diversa infraestructura verda, que s’estima que es podria ampliar fins a un 71 %,  té un paper fonamental en el futur de la metròpolis. Tot i això, s’enfronta a amenaces com els efectes globals del canvi climàtic i els impactes locals derivats del trànsit o la pressió sobre el sòl.

La planificació estratègica de zones naturals, seminaturals i altres elements ambientals permet oferir a la ciutadania una gran varietat de serveis ecosistèmics. Per exemple, els serveis d’aprovisionament al parc agrari del Prat de Llobregat, o els serveis de connectivitat i biodiversitat que proporcionen els parcs metropolitans, així com serveis socials i culturals. Alhora, té com a objectiu millorar la resiliència davant del canvi climàtic.

El Compartim un Futur en la promoció de la infraestructura verda metropolitana

Al catàleg del Compartim un Futur hi ha diverses activitats que duem a terme a parcs per promoure l’ús, el respecte i el gaudi d’aquests espais tan valuosos, com per exemple l’activitat “Parc i pedals al Besòs”.

Aquesta activitat es duu a terme al parc de Can Zam i és una activitat combinada a cavall de les temàtiques de mobilitat sostenible i territori i biodiversitat. Aprofitem les característiques del parc per aprendre sobre circulació i bicicletes en un entorn lliure de cotxes i, un cop acabat, anar a descobrir les espècies d’animals i plantes que habiten al parc.

Representa d’una manera molt evident els beneficis tant socials com ambientals que presten aquests espais. Hi ha un gran estany naturalitzat, una àmplia diversitat de flora i fauna i un accés a la llera del riu Besòs. Si tens curiositat per aprendre què és la infraestructura verda metropolitana utilitza aquest enllaç, i si vols descobrir els parcs que en formen part no dubtis a dirigir-te a la central de reserves o al servei d’assessorament del programa del Compartim un Futur per reservar una sortida a l’entorn amb nosaltres!

Itinerari guiat sobre l’aigua i la biodiversitat del parc de Can Zam. 9è cicle d’activitats per a públic familiar. Zona de l’estany.