Saps què és un digestor?

Els digestors (com el que es veu a la imatge) són dispositius clau en la valorització energètica de residus orgànics. Funcionen com a contenidors hermètics on es dipositen residus orgànics, i hi té lloc la digestió anaeròbica, en la qual es generen biogàs i fertilitzants orgànics, una font d’energia alternativa als combustibles fòssils.

On podem trobar aquests digestors?

Als diferents ecoparcs i depuradores de l’AMB. En el cas dels ecoparcs, la matèria orgànica recuperada es barreja amb aigua i aquesta mescla és la que entrarà dintre del digestor. Pel que fa a les depuradores, els fangs que s’han recuperat després de passar per diferents tractaments de l’aigua són els que entraran dins del digestor.

Els digestors contenen microorganismes que desencadenen una reacció biològica per descompondre la matèria orgànica en diferents etapes. Aquest procés dura de 14 a 21 dies!

Els digestors han de ser hermètics per evitar l’emissió de biogàs a l’atmosfera, el qual té un alt contingut en metà, que és un gas amb efecte d’hivernacle. A més, així es garanteix que les condicions són anaeròbiques, és a dir, sense oxigen.

Quins beneficis se n’obtenen?

Ja que el resultat del procés de digestió dels residus és un gas ric en metà, es pot acabar convertint en electricitat. Per tant, els residus s’acaben convertint en recursos!

Per exemple, a l’Ecoparc 3 de Sant Adrià es generen 6.500 MWh d’electricitat l’any. Aquesta energia s’emmagatzema i s’introdueix a la xarxa elèctrica.

Els beneficis dels digestors són múltiples. No només redueixen els residus, sinó que també converteixen els residus orgànics en fonts d’energia neta i renovable. Aquesta energia s’injecta a la xarxa elèctrica, de manera que s’augmenta la sostenibilitat i es redueix la dependència de les fonts d’energia convencionals. A més, els digestors eviten l’emissió de gasos contaminants com el metà, que contamina 24 vegades més que el diòxid de carboni.

T’agradaria veure’n un? Reserva una visita a una depuradora o a un ecoparc a reserves.compartim@amb.cat o al 93 238 93 51.