Rachel Carson i la seva lluita contra el DDT

Rachel Carson (Pennsilvània, 1907 – Maryland, 1964) va ser una reputada científica, llicenciada en biologia, i és molt reconeguda pel seu paper com a divulgadora. Un dels principals temes que va tractar és l’efecte nociu del DDT.

Què és el DDT?

El DDT és un compost organoclorat, una substància química totalment artificial que no es pot trobar de manera natural al medi ambient. Aquest compost s’utilitzava com a pesticida per la seva gran eficàcia, però l’Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units (EPA) el va acabar prohibint l’any 1972.

Què va descobrir Rachel Carson?

Rachel Carson va fer un estudi exhaustiu sobre l’ús indiscriminat del DDT, molt utilitzat durant la Segona Guerra Mundial a causa de la seva eficàcia com a pesticida. Es va descobrir que té una alta persistència a la natura i no es degrada amb facilitat. A més, es bioacumula, és a dir, s’acumula en els organismes vius, de manera que als nivells més alts de les cadenes i xarxes tròfiques hi ha concentracions més elevades de DDT.

Un cop realitzada aquesta investigació, Rachel Carson va veure que aquest pesticida no només afectava els insectes objectiu, sinó també la resta d’organismes dels ecosistemes, fet que estava produint una gran pèrdua de biodiversitat.

Quines accions va prendre?

Rachel Carson, que en aquell moment s’estava dedicant únicament i exclusiva a la divulgació científica, va decidir escriure un llibre per conscienciar la ciutadania i els representants polítics, i fer front a aquesta problemàtica internacional. El 1962 va publicar La primavera silenciosa, on exposava tots els fets que havia detectat a les seves investigacions amb un missatge impactant.

El títol del llibre fa referència a les conseqüències que pot provocar el pesticida a l’entorn. Si seguim utilitzant aquest compost, les nostres primaveres seran silencioses, perquè els insectes desapareixeran i els ocells no podran reproduir-se (ja que el DDT també afecta el calci, element essencial per a la formació dels ous).

Abans de publicar el llibre, la indústria agroquímica es va assabentar de la seva existència i va fer múltiples intents de denigrar tant el rigor del contingut com la vida personal de Rachel Carson. Però una investigació de quatre anys i les múltiples entrevistes a científics reputats van impedir que aquesta campanya contra la científica fos eficaç.

La primavera silenciosa va marcar un abans i un després no només en l’àmbit d’utilització del DDT, sinó que va ser la llavor d’importants estudis ambientals i de l’ecologisme modern.