Climatubers: vídeos participatius per fomentar l’acció climàtica

El projecte Climatubers, cofinançat per la Unió Europea en el marc del programa Erasmus+, pretén utilitzar l’enfocament del vídeo participatiu com a eina pedagògica en comunitats europees vulnerables, per tal de mostrar la dimensió d’inclusió social del canvi climàtic a escala europea.

S’han elaborat 19 vídeos participatius, amb 142 persones, en 5 països europeus per experimentar aquesta metodologia amb persones de diversos orígens, edats i situacions. A partir de l’experiència s’han elaborat 10 mòduls formatius gratuïts i unes recomanacions polítiques.

La jornada final del projecte, que va tenir lloc el 24 de novembre, va ser una oportunitat per compartir coneixement i experiències dels participants que han estat al capdavant de la implementació del vídeo participatiu com a eina innovadora per fomentar l’acció climàtica, promoure la inclusió de diversitats socials i l’aprenentatge d’habilitats digitals. L’acte, organitzat per l’associació Ecoserveis i celebrat a l’Espai Jove Fontana de Barcelona, va comptar amb 25 participants presencialment i 16 més en línia. Entre els assistents hi havia treballadors socials i ambientals de les administracions locals, professionals del vídeo participatiu, representants d’ONG i altres associacions i docents.

A l’acte hi van assistir l’AMB i les entitats del projecte, que es van centrar en l’exploració de l’impacte de l’enfocament del vídeo participatiu en la inclusió i l’amplificació de les veus de les comunitats locals. Seguidament, es va celebrar una taula rodona amb experts i responsables de la presa de decisions, que va donar la benvinguda a les preguntes del públic, arran de les quals es van debatre les oportunitats i els reptes de l’ús del vídeo participatiu per fer front al canvi climàtic i l’exclusió social. Es van abordar qüestions com l’autopercepció de les comunitats vulnerables de manca de legitimitat, l’apatia davant el canvi climàtic, la implicació de les persones que faciliten la formació i la implicació amb la seva comunitat, o la manca de recursos per part dels centres educatius.

Per a més informació, podeu accedir al web Climatubers.