Els productes de proximitat

Avui dia és molt habitual menjar productes que venen de l’altra punta del món en qualsevol moment de l’any. Però té algun impacte, això? Doncs sí, més del que pensem. En aquesta entrada explicarem què són realment els productes de proximitat, quins avantatges té consumir-ne i on els podem trobar.

Què és un producte de proximitat?

Segons el Termcat, és un producte agroalimentari que es posa a la venda al consumidor final a una distància relativament petita respecte del lloc de producció i amb la intervenció, com a molt, d’un sol intermediari en el procés de comercialització. En el cas de Catalunya, es considera que els productes de proximitat han de tenir el lloc de producció dintre dels límits territorials catalans.

Per saber si un producte és de proximitat, s’identifica amb el segell de circuit curt o bé directe:

Quins beneficis aporta?

En aquesta publicació de la Generalitat de Catalunya hi trobem algunes raons per consumir productes de proximitat:

  1. Quan comprem en origen, coneixem directament els productors i posem en valor la seva feina.
  2. Estalviem en transport i, per tant, reduïm la petjada ecològica.
  3. Reduïm el malbaratament alimentari causat pel transport en llargues distàncies.
  4. Consumim productes més frescos i nutritius.
  5. Contribuïm a mantenir les varietats autòctones i la biodiversitat.
  6. Promovem l’economia local i el desenvolupament social i econòmic del nostre territori.
  7. Cuinem amb els aliments que formen part de la nostra cultura gastronòmica i donem autenticitat a la nostra cuina.
  8. Garantim que el nostre territori es mantingui viu amb els productors com a protagonistes.
  9. El sector productor rep un preu just i raonable.
  10. Consumim de manera responsable, tenint en compte els valors ambientals, ètics i socials amb què estan fets els productes.

On els podem trobar?

Els podem trobar als mercats i comerços de barri, però també hi ha algunes alternatives en línia que ens hi poden facilitar l’accés. En aquest web de xarxanet.org hi ha un recull de sis plataformes en línia per fer una compra més sostenible i de proximitat.

A més, al territori metropolità hi trobem un espai molt especial: el Parc Agrari del Baix Llobregat. Al web es poden consultar els productes que hi podem trobar, la programació de mercats de pagès i una guia de punts de venda, entre d’altres.

Vista del Parc Agrari del Baix Llobregat al Prat de Llobregat.

Si vols més informació, pots veure el reportatge del 30 minuts titulat “D’on ve el que mengem?”. També, al web del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural hi trobaràs més documentació i publicacions amb relació a aquest tema.