Estrenem una nova eina de realitat augmentada per conèixer el funcionament dels ecoparcs!

Coneixes els ecoparcs? Alguna vegada t’has preguntat com són els processos que intervenen en la separació dels residus? En aquesta publicació t’expliquem quina és la funció d’aquestes instal·lacions i quin recurs educatiu nou hi ha disponible a Compartim un Futur per entendre millor com funciona.

Per què són importants els ecoparcs?

A l’àrea metropolitana de Barcelona generem de mitjana 1,2 kg de residus per habitant cada dia. Això es tradueix en 1.490.039 tones de residus anuals que s’han de gestionar. El 66,7 % dels residus que es generen no se separen correctament a les llars i acaben a la fracció resta (o contenidor gris).

Degut a aquesta separació incorrecta dels residus a les llars, el contenidor de la fracció resta s’envia a unes instal·lacions de tractament de residus, els ecoparcs, per tal d’intentar recuperar els materials reciclables que no s’han separat correctament i així afavorir el reciclatge d’aquests materials. Tot i això, l’eficiència d’aquestes instal·lacions és només del 10-15 %, ja que hi arriba una gran quantitat de residus molt barrejats amb matèria orgànica. Per aquest motiu, és essencial separar-los correctament a la llar.

Reciclar els materials té molts beneficis i és imprescindible per a un desenvolupament sostenible. Es redueixen les matèries primeres necessàries i, per tant, s’evita l’extracció de recursos naturals. També permet estalviar energia i aigua durant els processos de producció, alhora que redueix les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. I, a més, la cadena de reciclatge genera llocs de treball i teixit industrial.

Un recurs educatiu nou: l’aplicació RA Ecoparcs

Avui 17 de maig és el Dia Mundial del Reciclatge i volem aprofitar per presentar-te la nova aplicació de realitat augmentada de Compartim un Futur: RA Ecoparcs, ja disponible a les botigues d’IOS i Android.

Aquesta aplicació et permet conèixer els processos clau de l’interior d’un ecoparc. En concret: el garbell rotatiu, el separador balístic, els separadors òptics, el separador magnètic (electroimant), el separador inductiu (inductor de Foucault), la premsa de bales i el digestor anaeròbic.

A més d’explicar aquests processos de manera interactiva, l’aplicació també dona consells i explica bones pràctiques per reduir residus i separar correctament.

L’aplicació, dissenyada per AR Vision, s’ha creat amb l’objectiu de facilitar les visites als ecoparcs i poder observar el funcionament de tota la maquinària, fins i tot aquella que no es veu bé en el circuit. Però també es pot utilitzar des de casa o des d’on vulguis.

Com es pot descarregar l’aplicació?

Per descarregar l’aplicació només cal que vagis a la botiga del teu telèfon mòbil i busquis en el cercador d’aplicacions “RA EcoParc”. Clica-hi per descarregar-la i podràs utilitzar-la un cop acceptis els permisos d’ús.

Pots descarregar-te-la aquí: Android o IOS.

Què hi podrem aprendre?

Un cop et descarreguis l’aplicació, hi trobaràs un tutorial on s’explica com navegar per l’aplicació. Posteriorment, veuràs una llista amb els quatre ecoparcs de l’àrea metropolitana de Barcelona. Si hi entres trobaràs informació sobre el funcionament i els processos de cada ecoparc.

Imatge d'una captura de pantalla 2

A continuació, es poden veure les diferents maquinàries que fan el procés de separació. Si cliques sobre la maquinària que vols veure, tens l’opció de poder obrir un model RA 3D (realitat augmentada) on podràs veure l’interior i el funcionament alhora que escoltes un àudio explicatiu.

Imatge d'una captura de pantalla 3
Imatge d'una captura de pantalla 4

Et convidem a entrar a l’aplicació i conèixer el funcionament dels ecoparcs!