Has sentit a parlar dels impactes del canvi climàtic en els ecosistemes marins? En aquesta publicació t’expliquem els efectes del canvi climàtic a les costes catalanes.
A Catalunya, en els darrers 20 anys, la temperatura mitjana ha augmentat entre 1 i 2,5 ºC (Evolució de la temperatura | Meteocat).
Aquest augment de la temperatura també comporta un augment de la temperatura de l’aigua del mar Mediterrani. S’estima que, cada dècada, augmenta un 0,4 %.
Aparició de noves espècies invasores
L’augment de la temperatura de l’aigua ha provocat l’aparició d’espècies invasores provinents de zones més càlides del planeta. Com a conseqüència d’això, la fauna autòctona està sent amenaçada i desplaçada. De fet, s’han arribat a registrar almenys 700 espècies invasores a les nostres aigües. Una d’aquestes espècies és el peix escorpí (Pterois volitans), un peix verinós originari de l’oceà Índic.
En aquest vídeo trobaràs més informació sobre aquest impacte en el nostre territori.
Temporals més freqüents i més intensos
Un altre dels efectes del canvi climàtic és l’alteració del règim de precipitacions. Tot i que els dies de precipitació són cada cop menys freqüents a la conca mediterrània, quan plou ho fa de manera més intensa. Els temporals marítims tenen un efecte directe sobre el litoral, ja que provoquen l’erosió de la costa i, en conseqüència, la desaparició de platges i diversos impactes en els elements artificials (mobiliari de platja, passeigs marítims, etc.). Aquest és el cas del temporal Glòria (gener del 2020) i del temporal Nelson (abril del 2024).
Acidificació de l’aigua
L’increment de contaminació està causant un augment del diòxid de carboni (CO₂) a l’atmosfera. Els oceans, que absorbeixen aproximadament el 25 % del CO₂ addicional emès cada any, juguen un paper decisiu en aquest procés. Aquest CO₂ interactua amb l’aigua del mar, en modifica la composició química i provoca una disminució del pH. El resultat d’aquest fet és l’acidificació de l’aigua. Des de la revolució industrial, l’acidesa dels oceans ha augmentat un 30 %. Aquest fenomen és ben conegut pel seu impacte en l’emblanquiment dels esculls de corall, associat amb la mort d’aquests organismes.
Els estudis adverteixen que, si les emissions de CO₂ continuen al ritme actual, el pH podria disminuir encara més, amb greus conseqüències per a la fauna marina, especialment per al desenvolupament dels coralls i altres espècies calcificadores. A més a més, encara es desconeixen els efectes a gran escala i a llarg termini que l’acidificació tindrà en els ecosistemes marins.
Per tant, és fonamental reduir les emissions de CO₂. Hem de canviar els nostres hàbits energètics i fomentar l’ús de fonts d’energia renovable. Recorda que cada petita acció compta. Cada gra de sorra ens acosta a un futur més sostenible per als nostres oceans.