Durant aquest curs, l’AMB ha liderat i coordinat diferents projectes d’aprenentatge servei (ApS) ambiental coproduïts amb diversos centres educatius. Després de les sessions d’aprenentatge, en les quals l’alumnat ha aprofundit en la temàtica del seu projecte mitjançant sessions de formació impartides per l’AMB i entitats col·laboradores, s’han dut a terme serveis comunitaris al territori.
Un dels projectes l’ha desenvolupat el Centre de Formació d’Adults Morera Pomar de Badalona, en el qual els dos grups de GES2 han treballat el tema dels residus a les platges de Badalona, especialment els plàstics. En aquest projecte, hi han participat l’Escola del Mar de Badalona i Siboc Projectes Ambientals, amb la coordinació de l’AMB. L’alumnat ha treballat els següents continguts principals: la generació de residus al territori metropolità, especialment a Badalona; el procés de formació de les platges; l’origen, la tipologia i la quantitat de residus plàstics presents al mar; la problemàtica associada a la presència de microplàstics, etc.
Cadascun dels grups ha realitzat un servei diferent, però ambdós relacionats amb la difusió de l’educació ambiental. El primer grup ha après la professió d’educador ambiental i ha dissenyat i dinamitzat una activitat d’educació ambiental amb quatre dinàmiques diferents destinada a alumnat de cicle superior de primària. Enguany, els receptors del servei han estat els nois i noies de 6è de primària de l’escola Rafael Alberti de Badalona i s’ha dut a terme a la platja dels Pescadors del municipi.
El segon s’ha centrat a difondre tot el que han après a la ciutadania en general i ho han fet en un format molt original: han elaborat unes capsetes que contenen informació sobre la presència i l’impacte dels residus al litoral i què podem fer nosaltres per millorar la qualitat de les platges. Han amagat les capsetes en diferents espais de la platja dels Pescadors mitjançant la plataforma de joc Geocaching. Aquesta plataforma és accessible per a tothom i l’objectiu és trobar tresors arreu del món amb l’ajuda de dispositius GPS. Els participants han d’anar a unes coordenades específiques i, un cop al lloc, intentar trobar-hi el geoamagatall (i en aquest cas, a més, aprendre una mica sobre els residus i les platges de Badalona!). Podeu participar al joc a través del web www.geocaching.com.