MetròpolisFPlab

MetròpolisFPLab és un projecte d’innovació impulsat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Fundació BCN Formació Professional, amb l’objectiu de posar en valor el talent de l’alumnat de formació professional, apropant-lo al mercat laboral, potenciant l’adquisició de competències clau i fomentant la seva inserció laboral, a través de la metodologia d’innovació oberta en un entorn real.

Els objectius d’aquest projecte són:

MetròpolisFPlab 5a edició 2022-2023

ELS REPTES

Els 13 reptes d’aquesta 5a edició plantejats per les empreses i organitzacions participants són:

TMB. Com podem millorar la comunicació que fa TMB quan hi ha talls al metro per donar a conèixer els motius de la situació i les possibles alternatives?

HOSPITAL DEL MAR Com podríem aplicar eines d’e-health per reduir les incidències que apareixen durant les maniobres d’una aturada cardiorespiratòria intrahospitalària?

GPA Innova Com podem dissenyar un sistema modular i escalable que permeti la personalització de maquinària de forma eficient?

AUDEENS FOOD com podríem donar un segon ús a la farina sobrant dels processos productius per tal d’aprofitar-la dins l’actual cadena de valor?

CONSORCI DE LA ZONA FRANCA Com podem aconseguir atreure talent femení al sector industrial?

MB92 Com podem crear un sistema que centralitzi les peticions d’ús del dron, defineixi les rutes per les quals ha de passar i, que classifiqui la deixalla en recull?

AIGÜES DE BARCELONA Com podem reduir el consum d’aigua i garantir-ne el bon subministrament en tots els àmbits per tal de fer front a la sequera?

CONSORCI SANITARI DEL MARESME Com podríem millorar l’experiència dels pacients a les sales dels centres sanitaris per tal d’aportar més valor a l’espera?

CIRCUIT DE CATALUNYA Com podem millorar la digitalització en la gestió dels espais del Circuit  (com els espais d’hospitalitat, el pàdoc, els lloguers de pista amb els boxes, els pàrquings, etc.)

PORT DE BARCELONA Com podem repensar els espais públics del Port Vell de forma més sostenible mediambientalment tenint en compte el canvi climàtic i la crisi d’energia?

PEMB Com podem aconseguir que els joves coneguin i interactuin amb altres llocs de l’àrea metropolitana de Barcelona que no es trobin al seu barri o ciutat?

MESEOSTETIC Com podem trobar solucions per reduir la bretxa digital dels nostres treballadors i treballadores en front les noves línies de producció automàtiques?

ARQUIMA Com podríem aprofitar millor les diferents modalitats de restes de fusta per treure’n un major rendiment econòmic?

MetròpolisFPlab 4a edició 2021-2022

El MetròpolisFPlab arriba a la seva 4a edició i aquesta setmana s’ha publicat la convocatòria per a la participació dels centres de l’àrea metropolitana de Barcelona. El programa creix i es renova amb noves empreses i organitzacions a cada edició per poder abraçar una pluralitat d’àmbits i sectors professionals. En la d’enguany participa per primera vegada una start-up com Lupa Energy i noves empreses com GPA Innova i Arquima i una organització com el Consorci de la Zona Franca amb un repte vinculat a augmentar la presència de dones en el sector industrial.

Bases de participació MetròpolisFPlab4

Els REPTES  

Els 12 reptes d’aquesta 4a edició plantejats per les empreses i organitzacions participants són:

MARINA MB92 Com podem eliminar l’impacte d’un residu recurrent en el món de la nàutica, com ho són els peücs de plàstic que s’utilitzen abans d’entrar a les embarcacions?

AIGÜES DE BARCELONA Com podem impulsar i premiar la mobilitat sostenible entre els treballadors d’Aigües de Barcelona?

AGENDA 2030 Com podem avaluar l’assoliment de la igualtat de gènere en l’ús de les TIC a Barcelona?

INSTITUT CATALÀ D’ONCOLOGIA-ICO Com podem millorar el pal de sèrum actual per promoure la mobilitat autònoma dels pacients ingressats ?

CIRCUIT BARCELONA-CATALUNYA Com podríem donar una nova vida als pneumàtics reciclats per tal d’incorporar-los com a element constructiu o de decoració?

LUPA ENERGY Com t’agradaria que fos l’infoentreteniment (pantalla) dels vehicles? Funcionalitats, distribució dels menús, etc

PORT DE BARCELONA quina eina o mètode podem dissenyar per a quantificar i relacionar els residus trobats a les voreres de la ciutat amb els que trobem al port i a les platges de Barcelona?

GPA INNOVA Com podríem fer que els empleats d’una organització complexa, estiguin gestionats, informats i comunicats a temps real?

CONSORCI ZONA FRANCA Com podem aconseguir atreure talent femení al sector industrial?

TMB Com podríem fer que les dones se sentin més segures al transport públic?

PEMB Com podem augmentar la participació dels joves en les activitats culturals del seu entorn?

ARQUIMA Com podria Arquima aprofitar les restes de bigues i taulells de fàbrica per a la construcció de mobles i accessoris?

Els equips guanyadors de la beca (remunerada) MetròpolisFPlab  desenvoluparan la idea en la mateixa empresa o institució durant un temps equivalent a 2 mesos.

Bases convocatòria MetròpolisFPLab4

 

MetròpolisFPlab 3a edició 2020-2021

Premis MetròpolisFPlab 2020-2021 3a edició

Descarrega’t les Bases de la Convocatòria 2020-2021 

Formulari d’inscripció per participar 

Els REPTES del MetròpolisFPlab 2020-2021

El  projecte combina  les demandes empresarials amb  la creació d’un entorn d’anàlisi, de formació especialitzada per mitjà de mentors i tècnics, a fi de potenciar l’emprenedoria, el treball en equip, el foment de les competències clau i l’experimentació. Es promou la innovació oberta com a procés metodològic d’alt valor afegit per a la seva aplicabilitat a la Formació Professional. Els equips guanyadors de cada repte desenvoluparan la idea i/o proposta de millora en la mateixa empresa, durant un temps no superior a 2 mesos i a través d’una beca formativa remunerada, la qual serà cofinançada al 50% per l’AMB i l’altre 50% per l’empresa beneficiària. La incorporació dels/les alumnes a les empreses es farà per mitjà d’un conveni de col·laboració entre l’empresa, la Fundació BCN FP i l’alumne/a.

foto

 

PARTICIPACIÓ, EMPRESES I REPTES

 

 

MetròpolisFPlab2

En la 2a edició del programa hi han participat 9 empreses, 117 equips i més de 500 estudiants de 24 centres de formació professional. Hi ha vuit equips guanyadors que podran desenvolupar els seus projectes amb una estada de dos mesos a les empreses que van proposar-los els reptes. Amb motiu de la pandèmia de la COVID-19, l’edició d’enguany s’ha reinventat i s’ha desenvolupat de manera parcial a través d’una plataforma virtual.

Projectes guanyadors de la 2a edició 2019-2020

Infografia de la 2a edició, 2019-2020

Plataforma de treball digital 

El MetròpolisFPlab connecta l’alumnat d’FP amb el teixit empresarial metropolità i genera valor econòmic, social i cultural al territori. Anima els estudiants a desenvolupar projectes innovadors amb les seves pròpies idees per donar resposta als reptes que es planteja el món empresarial. Fa aflorar les potencialitats de l’alumnat, en millora les competències personals i fa palesa la implicació de les empreses que aposten per l’FP. És la fusió dels projectes metropolitans Innolab, d’Innobaix, Port Innova, del Port de Barcelona, i Entra al Circuit de la innovació amb l’FP, del Circuit de Barcelona-Catalunya.

 

 

MetròpolisFPlab1

 

logometropolis1

La primera edició del projecte MetròpolisFPlab  s’ ha portat a terme al llarg del curs escolar 2018-19 en col·laboració amb la Fundació BCN Formació Professional i amb el suport d’ altres agents del territori com Innobaix, el Port de Barcelona i el Circuit de Barcelona-Catalunya. Ha comptat amb una participació de més de 600 alumnes de 33 centres d’ FP, generant 426 idees per als 8 reptes plantejats, amb un total de 12 projectes finalistes i 6 equips guanyadors.

Vídeo resum de la 1ª edició del projecte

El  projecte combina  les demandes empresarials amb  la creació d’un entorn d’anàlisi, de formació especialitzada per mitjà de mentors i tècnics, a fi de potenciar l’emprenedoria, el treball en equip, el foment de les competències clau i l’experimentació. Es fusionen els projectes “Innolab” d’ Innobaix, “Port Innova” del Port de Barcelona i el projecte “Entra al circuit de la Innovació amb l’ FP” del Circuit de Barcelona-Catalunya, promovent la innovació oberta com a procés metodològic d’ alt valor afegit per a la seva aplicabilitat a la Formació Professional.


Vídeo presentació del projecte

Premis 2019-20:

El premi per a cada equip guanyador consistirà en el desenvolupament de la idea i/o proposta de millora en la mateixa empresa, durant un temps de 2 mesos i a través d’una beca formativa remunerada.

Un cop resolts els equips guanyadors, es proporcionarà més informació d’aquesta beca.

També hi haurà una dotació de recursos materials  als centres d’FP i reconeixement per als/les tutors/es que han assessorat i acompanyat en tot el procés als equips.

Calendari 2019-20

CalMetFPLab2

 

REPTES PRESENTATS: 

rep_mlab2

Formulari d’ inscripció al MetròpolisFPlab2: OBRIR

Descàrregues (pdf):

Infografia-Calendari

 gifclick

Organitzen:

1_Logo Versio Principal color_ ADEM BCN logo FBCNFPsmall

Amb el suport de:

logo_ajustat logo_Port_BCN_col circuit-de-barcelona

Col·labora:

sdli