Exposició “Metròpolis d’avingudes”

T’imagines com es transformaran les infraestructures viàries? “Metròpolis d’avingudes: grans carrers per a distàncies curtes” mostra el paisatge futur d’una ciutat imaginada en la qual vies, autopistes i carreteres es converteixen en connectors que garanteixen la continuïtat del transport públic i la mobilitat activa, i ofereixen espais públics accessibles i sostenibles integrats tant amb la ciutat com amb la natura.  

Del concurs d’idees
al projecte expositiu

Aquesta exposició neix per explicar els resultats del concurs d’idees Nusos i Cruïlles en el marc de la redacció del Pla director urbanístic metropolità (PDUM). El juliol del 2021 es van fer públiques les valoracions del jurat sobre les propostes dels 29 equips participants a la segona fase. Com a conclusió d’aquest debat tècnic multidisciplinari es va decidir fer, d’una banda, una publicació de caràcter tècnic inclosa en la col·lecció “Quaderns PDU metropolità” i, de l’altra, una exposició de caràcter divulgatiu.

L’exposició explica el concepte d’avingudes metropolitanes que proposa el PDUM com a nou model de mobilitat i transformació del territori. Així, l’Espai Mercè Sala es converteix en l’abstracció d’una avinguda: una via que té la funció de connectar, però també de crear espais de convivència on proliferen activitats i biodiversitat. En un costat de la sala, un carril bici acompanya un mural de paraules i permet fer una lectura ràpida d’alguns conceptes clau sobre el model de mobilitat que es proposa. En l’altre, hi ha un collage de dibuixos i làmines dels equips més ben valorats al concurs d’idees.

Com a inici del recorregut expositiu o com a final de la visita, una maqueta participativa permet crear un mapa que recull les diferents maneres de moure’s pel territori metropolità. Es pot agafar un dels quatre fils de colors segons el mitjà de transport que es fa servir i marcar un recorregut habitual. A poc a poc es va teixint una xarxa que connecta les centralitats de la metròpolis i ens explica com ens hi movem avui dia. Hi ha zones molt accessibles amb transport públic i d’altres on l’ús del vehicle privat és necessari perquè no hi ha alternativa. Què podem fer per millorar el model de mobilitat? Quins canvis estaríem disposats a fer en el nostre dia a dia? 

Com es viurà la Metròpolis d’avingudes?

El collage de dibuixos de 26 metres de llarg evoca diferents paisatges imaginats enllaçats a través d’una xarxa d’avingudes que s’estén al llarg del territori. El collage no representa la realitat, ni defineix un projecte que es vulgui construir, sinó que és un joc d’encaix d’escenaris, idees i propostes que expliquen possibles paisatges metropolitans on el verd, la mobilitat sostenible i la continuïtat urbana per a les persones prenen protagonisme.

Els nusos viaris es converteixen en cruïlles, centralitats, places i parcs units per les avingudes metropolitanes que estructuren la metròpolis. Es tracta d’un nou espai públic que connecta les llargues distàncies entre municipis, al mateix temps que relaciona els usos a curta distància i fa possible la vida de proximitat.

En aquesta metròpolis del futur existeix, per exemple, una Gran Via metropolitana que enllaça tot el litoral amb els espais de més centralitat i els rius Besòs i Llobregat, alhora que ofereix nous accessos a les platges metropolitanes a peu, en bicicleta i en transport públic. A més, recupera el caràcter vertebrador d’algunes vies patrimonials, com l’avinguda Reial, que des del carrer Paral·lel de Barcelona s’allarga fins a l’N-340 a les muntanyes d’Ordal.

Metròpolis d’avingudes. Tram: Delta, Quatre Camins i Hospital General
© OTG_Arq
Metròpolis d’avingudes. Tram: Baricentro, Besòs i Mongat
© OTG_Arq

Com serà la mobilitat metropolitana?

El mur de paraules exposa un seguit d’afirmacions i preguntes que fan reflexionar sobre com vivim i com ens movem per la metròpolis. S’estructura en vuit parts, corresponents als vuit articles que acompanyen la base de coneixement de l’exposició i que es troben recollits en forma de diari o catàleg de l’exposició i publicats en aquest blog.

També hi ha tres projectors que ofereixen una mirada més dinàmica dels continguts generals. El primer projector, “L’oportunitat metropolitana”, posa en context com són les vies, carreteres i autopistes actuals i per què és necessari transformar-les. El segon projector, “Dels nusos a les cruïlles”, exposa en format de catàleg d’idees les propostes dels concursants sobre com transformar els nusos viaris en cruïlles, places, parcs, etc. I el tercer projector, “Vertebrar la metròpolis”, explica el concepte de xarxa d’avingudes metropolitanes en el context del PDUM a partir dels conceptes clau dels vuit articles.

Com serà el nou espai públic?

La mobilitat no consisteix únicament a anar d’un punt A a un punt B: també és important el recorregut. Les avingudes són espais on passen moltes més coses que cotxes, i això és el que vol transmetre el disseny de l’exposició. Són llocs de pas però també d’estada, activitat i relació.

En aquest sentit, uns cubs de fusta configuren diferents zones que representen un espai públic on hi poden tenir lloc una gran diversitat d’activitats. La vegetació no hi pot faltar: jardineres i plantes enfiladisses omplen l’avinguda de vida i fan que sigui un lloc agradable per estar-s’hi.

Et convidem a descobrir, imaginar i repensar la Metròpolis d’avingudes…

A l’Espai Mercè Sala,
fins al 27 de gener del 2023
de dilluns a divendres de 10 a 20.30 h.