Cartografia participativa

Accedeix al visor

Sabies que els boscos urbans formen part de la infraestructura verda metropolitana? El verd que trobem a tocar de casa, de l’escola, del lloc de treball… fa que la ciutat sigui més habitable i repercuteix directament en el benestar i la salut de les persones, i els boscos urbans en concret tenen un gran valor ambiental i social.

©María José Reyes
©María José Reyes

El bosc urbà com a solució basada en la natura

Els arbres i els boscos són una solució contrastada basada en la natura que contribueix al desenvolupament urbà sostenible. Tanmateix, sovint se’n subestima la capacitat de proporcionar serveis ecosistèmics, millorar la biodiversitat i contribuir al benestar de les societats urbanes.

El projecte internacional Clearing House vol proporcionar evidències i eines que promoguin el potencial dels boscos urbans com a solucions basades en la natura (UF-NBS) per a la rehabilitació, la reconnexió i la restauració dels ecosistemes urbans. A Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el CREAF són les entitats líders d’un cas pilot que s’està duent a terme a la vall baixa del Llobregat. Per a aquest projecte, s’ha creat Llobregat&Co, un laboratori viu de cocreació que aporta noves idees sobre com planificar, gestionar i governar l’entorn fluvial del Llobregat, perquè sigui un paisatge amb més arbres que proporcionin beneficis al territori i a les persones de manera justa i equitativa.

©María José Reyes

El riu Llobregat: eix vertebrador de la infraestructura verda metropolitana

Els espais fluvials també formen part de la infraestructura verda. De fet, aquests espais són dels més rics pel que fa a biodiversitat, amb un ampli ventall de flora i fauna. A l’àrea metropolitana de Barcelona, el riu Llobregat i el seu entorn tenen un paper clau per a la connectivitat ecològica i social i un gran potencial de millora en relació amb els boscos i per a l’aprovisionament de serveis ecosistèmics. És per això que el projecte se centra en aquest emplaçament, per millorar-ne els ecosistemes i els serveis que ens ofereix.

©Jordi Salinas
©Jordi Salinas

La importància de la participació

Amb dos anys de vida, són moltes les persones que han participat en el laboratori viu Llobregat&CO, ja sigui a través dels tallers de cocreació o d’altres activitats on s’ha generat i compartit coneixement col·lectiu al voltant de les solucions basades en la natura. Ara, podem veure els resultats d’aquests tallers plasmats en una cartografia interactiva on s’identifiquen, d’una banda, els hàbitats, les infraestructures i els usos més representatius o amb més valor social, ambiental o productiu i, de l’altra, les propostes sobre possibles millores o espais d’oportunitat. S’hi pot participar de moltes maneres: des d’identificar-hi elements d’interès (miradors, zones d’estada, horts urbans, espais amb un alt valor ambiental o cultural…) fins a assenyalar-hi oportunitats de millora (barreres que fragmenten el territori, espais que s’han de recuperar…). És important que es recullin diferents punts de vista, perquè cada persona té una experiència pròpia i totes sumen.

Els agents implicats en aquest espai tenen la voluntat i capacitat de construir una infraestructura verda, ecològica i social que millori els ecosistemes i serveis que ens ofereix. Clica aquí

Al Llobregat també hi pots dir la teva. Participa-hi!

©AMB