Aiguamolls de Molins de Rei

L’origen

Situats sobre un antic meandre del riu Llobregat, els Aiguamolls de Molins de Rei són una zona humida protegida molt característica d’aquest espai fluvial. El meandre original es va convertir en una gravera l’any 1969, coincidint amb la construcció de l’autopista B-23. Degut a l’extracció d’àrids, es van perdre les graves permeables i es van acumular llims que van impermeabilitzar el sòl. Posteriorment, es va fer una plantació de pollancres. Les crescudes i els desbordaments del riu van provocar danys als arbres i es va degradar la zona.

Els aiguamolls del 1995

L’any 1995 es van crear els aiguamolls amb la finalitat de recuperar la zona humida i minimitzar l’impacte de les crescudes del Llobregat. Amb l’eslògan «La llacuna d’aigua dolça més gran del Baix Llobregat», el projecte va ser un exemple de referència: conservava la vegetació de ribera, diversificava l’ecosistema fluvial, creava una zona de repòs per a la fauna silvestre i minimitzava l’impacte de les avingudes del riu Llobregat. La nova zona humida oferia un paisatge fluvial per gaudir de la natura a tocar de casa i, alhora, acollia aus migratòries. La llacuna, que tenia entre 30 cm i 2,5 m de fondària, rebia les aigües del riu Llobregat per mitjà d’un sistema de bombament amb energia solar i disposava d’uns sobreeixidors per assegurar la recirculació de l’aigua cap al riu en cas d’avingudes. Es va restaurar l’espai amb espècies autòctones com el canyís, el lliri groc, l’àlber, el tamariu, el salze o el vern per crear un hàbitat fluvial divers. Aquest nou paisatge es podia contemplar des del camí perimetral, que permetia accedir-hi i observar els ocells aquàtics des d’un aguait. Al llarg dels anys, s’han dut a terme diferents actuacions de gestió i manteniment dels aiguamolls. El sistema solar de bombament va patir una sèrie d’actes vandàlics, i es va haver de reparar o substituir. L’any 2004 es van ampliar els aiguamolls amb dues noves basses i es va millorar el sistema de bombament.

Primeres fotografies dels aiguamolls. Any 1996

Aiguamolls de Molins de Rei. Any 2022
Per què actualment estan secs?

Amb el pas del temps, l’erosió va fer que les basses originals perdessin parcialment la seva impermeabilitat. Calia un sistema artificial de bombament intensiu d’un gran volum d’aigua per compensar la que es filtrava al subsol. Els episodis de sequera provocats pel canvi climàtic també van augmentar la necessitat d’aigua bombada, justament en moments en què l’aigua era un bé molt escàs.

Aquesta situació era insostenible, tant pel consum d’aigua i energia com per les despeses econòmiques municipals que se’n derivaven. Es va decidir aturar el bombament i estudiar altres opcions que garantissin la presència d’aigua per conservar el paisatge i preservar l’hàbitat de zona humida, però sense generar impactes ambientals negatius.

Bassa principal dels aiguamolls. Any 2022
Zona humida dels aiguamolls. Any 2000

Reutilitzar l’aigua

El record del paisatge fluvial idíl·lic que oferien els aiguamolls fa evident que l’aigua n’és un element indispensable. Avui, s’està estudiant com es poden reaprofitar els recursos hídrics de manera sostenible per millorar la resiliència davant del canvi climàtic, augmentar la biodiversitat i recuperar el paisatge tan apreciat dels Aiguamolls de Molins de Rei, l’antic meandre del riu Llobregat.

Què és l’aigua regenerada?

Regenerar aigua és sotmetre l’aigua depurada a un tractament addicional perquè es pugui reutilitzar seguint un model circular. Una vegada regenerada, es pot retornar en condicions òptimes als rius i aqüífers per començar de nou el cicle de captació o bé subministrar-la directament a la indústria, a les ciutats i a l’agricultura per a diferents usos. Aquest model de regeneració dona un nou ús a l’aigua.

La circularitat facilita no dependre exclusivament de les condicions ambientals i meteorològiques per garantir l’accés a l’aigua. A més, el fet de reduir-ne l’extracció del medi natural afavoreix la preservació de l’estat ecològic dels rius i aqüífers, alhora que permet la regeneració dels ecosistemes i de la biodiversitat que acullen.

L’aigua regenerada és aigua de proximitat, accessible i estable, que fa possible una gestió eficaç, sostenible i ambientalment responsable. Gestionar des del cicle de l’aigua.

Depuradora de Sant Feliu de Llobregat
Gestionar el cicle de l’aigua

L’aigua es portarà des de l’estació de regeneració d’aigua (ERA) de Sant Feliu de Llobregat, on es tracta l’aigua de Molins de Rei i d’altres municipis propers. Actualment, s’està fent l’estudi hidrològic de l’aqüífer per conèixer l’impacte de la utilització d’aigua regenerada i s’està iniciant el projecte perquè aquesta aigua sigui la catalitzadora de l’augment de la biodiversitat i la millora del paisatge dels aiguamolls.

La reutilització de l’aigua farà els aiguamolls més resilients

El reaprofitament dels recursos hídrics és una estratègia d’escala metropolitana per preservar i millorar la qualitat dels espais naturals del delta i la vall baixa del Llobregat. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) està treballant en diferents municipis en col·laboració amb els ajuntaments per gestionar el cicle de l’aigua i minimitzar la pèrdua de biodiversitat associada als efectes del canvi climàtic. Aquest projecte es finançarà amb el Programa d’actuacions en paisatges naturals i urbans (PSG) de l’AMB i rebrà una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Uns aiguamolls plens de vida

Pot tornar l’ànec collverd?

L’aigua és vida. Portar aigua regenerada als aiguamolls diversificarà l’ecosistema de la zona humida: n’augmentarà la biodiversitat faunística i florística. Amb la restauració de la vegetació de ribera, els invertebrats, amfibis i peixos es reproduiran. L’aigua, doncs, és l’element essencial perquè la recuperació de l’antic meandre del Llobregat sigui una realitat. Si el nivell d’aigua es manté estable, moltes espècies nidificants, com les polles d’aigua o l’ànec collverd, tornaran als aiguamolls. Els ardeids com el bernat pescaire i el martinet blanc vindran a hivernar, i fotges i blauets s’aproparan a menjar a les basses. Rossinyols, boscarles i martinets menuts, del grup de les espècies migratòries, arribaran al mes d’abril i, si hi troben aigua, s’hi quedaran per iniciar el procés de cria.

No fa tants anys que grans corbs marins reposaven als dormidors dels aiguamolls, una zona humida molt apreciada per la fauna dins del delta del Llobregat.

Fem tornar l’aigua i convidem totes aquestes espècies autòctones del Llobregat a tornar a casa, als Aiguamolls de Molins de Rei.

Els aiguamolls seran un refugi de biodiversitat

La restauració ecològica ens farà redescobrir el paisatge