Intercanviem coneixement amb l’Àrea Metropolitana de Guadalajara (Mèxic)

A principis del mes d’abril ens va visitar una delegació de l’Àrea Metropolitana de Guadalajara (AMG), Mèxic.  D’acord amb les dades del Consell Estatal de Població del Govern de l’Estat de Mèxic, aquest territori està constituït per 57 localitats urbanes, ubicades a les municipalitats de Tlajomulco de Zúñiga, Tonalá, Zapopan, Ixtlahuacán de los Membrillos, San Pedro Tlaquepaque, Guadalajara i Juanacatlán. Es tracta de la segona metròpolis més gran de Mèxic, amb més de 5 milions d’habitants en una superfície de 3.265 km2. Només en l’última dècada, la població va augmentar un 16,5 %, situació que ha suposat un repte per garantir els serveis bàsics com la recollida i gestió de residus. L’any 2016, un estudi va identificar que els residus eren el tercer sector amb més emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i que entre el 65 % i el 81 % dels residus sòlids urbans podien ser valoritzats.

L’alcalde de Tonalá i president de la Junta de Coordinació Metropolitana de Guadalajara, Sergio Amando Chávez Dávalos, i el director general de l’Institut Metropolità de Planejament de l’Àrea Metropolitana de Guadalajara, Mario Ramón Silva Rodríguez, van signar un acord de col·laboració amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). L’encarregat de signar-lo per part de l’AMB va ser el vicepresident de Relacions Internacionals i de Cooperació, Ernest Maragall i Mira.

El compromís d’aquestes entitats és cooperar en el projecte METRO RESILIENCE Guadalajara, cofinançat per la Comissió Europea. L’acció principal serà la implementació d’un projecte pilot sobre gestió sostenible de residus urbans i circularitat, que es provarà per a la seva posterior replicació en nou municipis de l’AMG. L’objectiu és que el procés de planificació previst per desenvolupar l’estratègia de resiliència de l’AMG sigui inherentment participatiu per captar els col·lectius més vulnerables i així garantir la inclusió social i l’enfocament de drets, i permeti millorar la qualitat ambiental i mitigar els efectes del canvi climàtic.

Aquest grup institucional de l’AMG es va interessar per la gestió que es fa en les plantes de tractament mecànic biològic, l’Ecoparc de Montcada i Reixac, la clausura del dipòsit de la Vall d’en Joan i el concepte de deixalleria en Viladecans i un punt verd de barri a Fort Pienc en Barcelona.

Els desitgem molts èxits en la implantació dels models de gestió de residus.