Cloenda del projecte Biocircularcities

El dimecres 14 de juny del 2023, la Direcció de Serveis de Prevenció de Residus de l’AMB va organitzar, com a soci local, l’acte final del projecte europeu Biocircularcities.

El projecte Biocircularcities té com a objectiu explorar el potencial de l’economia circular d’algunes cadenes de valor de residus orgànics (residus alimentaris, residus agroindustrials, residus agroforestals, etc.) que en l’actualitat no estan totalment explotats, per tal d’arribar a desenvolupar models eficients en termes econòmics i ambientals.

L’AMB forma part d’una de les tres àrees pilot del projecte, juntament amb la Ciutat Metropolitana de Nàpols (Itàlia) i la Regió de Pazardzhik (Bulgària).

A l’àrea metropolitana de Barcelona, com en la resta de territoris, s’han organitzat tres sessions de grups de treballs col·laboratius (anomenats living labs locals), on s’han convidat grups d’interès locals implicats en les cadenes de valor escollides. En el cas de l’AMB, s’ha estudiat la recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus municipals tractada a l’Ecoparc 2 i la manera com es tracta actualment, és a dir, en contenidors oberts i digestió anaeròbica amb producció de biogàs. Per a un escenari alternatiu s’ha proposat introduir mesures de prevenció de residus, recollida en contenidors intel·ligents o porta a porta (PaP) i upgrading del biogàs a biometà.

En l’acte final s’han presentat els resultats preliminars dels treballs: 

  • Recomanacions polítiques relacionades amb els bioresidus basades en les oportunitats i barreres identificades durant l’anàlisi del marc normatiu.
  • Resultats preliminars de l’estudi de l’anàlisi del cicle de vida (ACV) i de l’anàlisi del cicle de costos (ACC) de les cadenes de valor estudiades per comparar l’estat actual amb els escenaris alternatius.
  • Presentació de la versió preliminar de l’eina web que permet ajudar els responsables polítics i la indústria a dissenyar estratègies de gestió de bioresidus.

També s’han presentat els resultats preliminars pel que fa a la quantitat i a la qualitat de la fracció orgànica als municipis que han introduït sistemes de recollida amb contenidors intel·ligents, PaP o sistema mixt (algunes fraccions amb PaP i d’altres amb contenidors intel·ligents). Els resultats mostren un increment en la quantitat i la qualitat de la matèria orgànica recollida selectivament.

Per concloure les presentacions es van repassar les noves tecnologies disponibles al mercat per tractar la matèria orgànica i obtenir-ne productes amb valor afegit.

Finalment, a la taula rodona amb els grups d’interès local que van assistir a la sessió va quedar palès que:

  • Els bioresidus són un àmbit amb molt de futur que potser no ha tingut prou relleu encara.
  • Cal treballar les tecnologies perquè arribin al mercat.
  • Pel que fa als sistemes de recollida no hi ha solucions universals.

El gran repte és segurament la gestió dels diferents sistemes de recollida i l’acceptació de la població amb l’inquietant risc de politització, polarització social, etc.