Caracterització de l’aire de la nau de pretractament de l’ecoparc de Sant Adrià de Besòs (Ecoparc 3) i proves amb zeolites

La primera localització on es provarà la solució LIFE ABATE serà a la planta de tractament de residus municipals de l’ecoparc de Sant Adrià de Besòs (Ecoparc 3), a la zona del Fòrum de Barcelona. Actualment, aquesta instal·lació tracta la matèria orgànica de la fracció resta (contenidor gris).

Vista aèria de la planta metropolitana de tractament mecànic i biològic de residus municipals a Sant Adrià de Besòs, que funciona com a element preliminar de la planta integral de valorització de residus (PIVR).
Vista aèria de la planta metropolitana de tractament mecànic i biològic de residus municipals a Sant Adrià de Besòs (Ecoparc 3).

Una de les tasques preliminars que s’ha de dur a terme és la caracterització dels compostos orgànics volàtils (COV), presents a la nau de pretractament de la instal·lació. Aquestes caracteritzacions permetran escollir les zeolites del rotoconcentrador, tenint en compte la composició de les emissions a tractar, els odorants específics de l’activitat i els compostos que puguin ser més tòxics per a la salut de les persones. Les zeolites són minerals microporosos amb una estructura i composició química úniques, i amb propietats excepcionals. Pertanyen al grup dels aluminosilicats (tectosilicats) i estan compostos, principalment, per tetraedres de silici i alumini units per oxigen, formant una estructura cristal·lina tridimensional amb una xarxa de canals i cavitats regulars, fet que permet que la seva superfície superi els 1.000 m2/g; tenen gran especificitat, alta estabilitat tèrmica, disposició comercial i baix cost.

Així doncs, la primera caracterització es va fer el novembre de l’any passat mitjançant una captació activa amb bomba portàtil i el suport utilitzat van ser tubs de carbó activat tipus ORBO. La metodologia d’anàlisi emprada va ser la desorció amb dissolvent i posterior cromatografia de gasos d’alta resolució acoblada a un detector de masses. Els mateixos tècnics assignats al projecte van fer la presa de mostres, les quals es van portar a analitzar al laboratori Cromlab. Per a l’anàlisi semiquantitativa de COV amb cadenes de carboni superiors a sis unitats, es va emprar disulfur de carboni com a dissolvent de desorció, i per a COV amb menys de sis carbonis es va utilitzar o-xilè.

Tècnica del projecte LIFE ABATE realitzant la presa de mostres d'aire en la nau de pretractament de l'Ecoparc 3.
Tècnica del projecte LIFE ABATE fent la presa de mostres d’aire en la nau de pretractament de l’Ecoparc 3.

Posteriorment, es van fer dues caracteritzacions més de COV de la nau de pretractament de l’Ecoparc 3, totes dues el gener d’aquest any. Es va contractar el Laboratori del Centre de Medi Ambient (LCMA, Departament d’Enginyeria Química, Universitat Politècnica de Catalunya) per fer aquestes caracteritzacions. La captura de COV es va fer mitjançant mostreig dinàmic d’aire, però, en aquest cas, per guanyar especificitat en els resultats, com a suport es van utilitzar tubs adsorbents sòlids multicapa Carbotrap (malla 20/40, 70 mg), Carbopack X (malla 40/60, 100 mg) i Carboxen 569 (malla 20/45, 90 mg).

Durant el mes de febrer es van fer proves de concentració de COV de l’aire de l’Ecoparc 3 en diferents tipus de zeolites proporcionades per fabricants. Tot i que el procés d’adsorció/desorció de COV basat en zeolites ja s’ha aplicat a escala industrial en altres sectors industrials, com per exemple a línies de pintat en automoció, rotoimpressió, etc., és la primera vegada que s’implementa en una planta de tractament mecànic i biològic per a la gestió de residus.

Els primers resultats obtinguts mostren que les zeolites tenen una bona capacitat d’adsorció per a alcohols, hidrocarburs alifàtics, hidrocarburs aromàtics, hidrocarburs cíclics, èsters, cetones i terpens. Tot i això, es continuen els assaigs al laboratori de la Universitat de Valladolid per escollir la zeolita o barreja d’aquestes que sigui l’òptima per al projecte.

Podeu conèixer més coses sobre el projecte LIFE ABATE a https://lifeabate.amb.cat/.