L’educació ambiental es pot definir com un procés de presa de consciència dels problemes que amenacen el medi ambient, que dóna peu a l’adquisició dels coneixements, aptituds i actituds necessàries per fer-los-hi front de forma individual i col·lectiva. El fet que protegim la natura i la seva biodiversitat canviant els nostres hàbits quotidians és fruit d’haver assolit un bon nivell d’educació per a la sostenibilitat.
No és fins l’any 1975 durant el Seminari Internacional sobre Educació Ambiental promogut pel PNUMA (Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient) que no es va començar a considerar de forma oficial el tema de l’educació ambiental. En aquella època el creixement demogràfic, l’extensió de la indústria i l’augment del consumisme van començar a generar preocupació pel futur del nostre planeta fent que la necessitat de protegir-lo esdevingués un tema de gran importància. La conferència va culminar amb la redacció d’un document que posava sobre la taula les primeres bases i objectius de l’educació ambiental, que posteriorment es van anar desenvolupant al llarg de diverses conferències internacionals (Tbilisi 1977, Moscou 1987, Tessalònica 1997 etc…). Tanmateix es va designar el dia 26 de gener per fer homenatge a aquesta disciplina i posar en valor les accions que es porten a terme seguint els seus objectius.
El programa “Compartim un Futur” treballa dia a dia per educar i sensibilitzar la ciutadania del territori metropolità oferint activitats i recursos per fomentar hàbits més sostenibles, desenvolupar la responsabilitat crítica i apoderar les persones per forjar un futur millor.
En aquest sentit, volem aprofitar per recordar que respirar aire net depèn de quin mitjà de transport fem servir per desplaçar-nos; tenir els rius i les platges plens de vida depèn de l’ús que fem de l’aigua; posar fre a l’escalfament global depèn de com consumim l’energia i, en definitiva, gaudir d’un entorn de qualitat depèn de la nostra implicació amb la sostenibilitat.
Com us agradaria que fos el nostre territori d’aquí 10 anys? Escriviu-nos comentaris amb les vostres propostes o suggeriments!
Compartir un futur millor és possible… però només si ho fem entre tots i totes!