El futur sobre la Xarxa Metropolitana d’OAE

Conclusions de la taula de reflexió a l’estand de l’AMBduta a terme al Saló BIZ 2023

CONTEXT

L’Àrea de Desenvolupament Econòmic de l’AMB ha iniciat un programa que promou la creació d’oficines d’atenció a les empreses (OAE) als municipis metropolitans amb l’objectiu que les empreses del territori identifiquin aquestes oficines com els principals punts d’entrada per a relacionar-se amb l’administració. La idea de treballar en xarxa respon a diferents factors, entre els quals, homogeneïtzar els processos d’atenció i equilibrar la capacitat de donar resposta de qualsevol municipi i donar informació especialitzada sobre tràmits a nivell metropolità. Actualment hi ha 7 ajuntaments en els quals ja s’ha començat a desenvolupar el programa (Barberà del Vallès, Barcelona, Molins de Rei, El Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès i Viladecans) i 5 més que es troben en procés d’integració.

ASPECTES DESTACATS DE LA SITUACIÓ ACTUAL DE LES OAE

ASPECTES POSITIUS

1,. Referència per a empreses, comerços i persones emprenedores a l’hora de contactar amb l’ajuntament. 2.-Rol intern de facilitadors del contacte de les empreses amb l’equip municipal, centralitzant tot tipus de demandes. 3. assessorament especialitzat ben valorat, especialment entre persones autònomes. 4.- El treball en xarxa entre els 36 municipis metropolitans per donar resposta al teixit empresarial de forma conjunta.

ASPECTES DE MILLORA

1.- Coneixement encara limitat per part de les empreses que operen als PAEs. 2.- Estructuració del coneixement intern i ordenació de circuits millorable a nivell municipal per poder donar respostes a les demandes rebudes. 3.- Empreses interessades en l’assessorament expert en exportacions, del qual ja s’ha finalitzat l’edició d’enguany. Es podria plantejar dur a terme més edicions o derivar les consultes cap a l’assessorament especialitzat.

REPTES DE FUTUR

• Potenciar una marca visual i identificativa comú. • Front office comú, oferint els serveis municipals i un mateix catàleg de serveis supramunicipals. • Integrar els serveis que ofereix l’AMB dins dels catàlegs municipals. • Incorporar els serveis de l’AMB al sistema de tiqueting. • Disposar de més detall del servei d’assessorament especialitzat. • Oferir accés preferent als serveis que ofereix l’AMB a aquelles empreses que vinguin derivades de les OAEs. • Mateix software a totes les OAEs. • Potenciar la xarxa com a espai de suport i intercanvi de coneixement i expertesa entre municipis. • Fomentar visites a les OAEs per veure de primera mà com es treballa, a mode de benchmarking. • Impuls de les formacions en xarxa. • Oferir un cert suport de recursos humans a les OAEs integrades a la xarxa des de l’AMB.