L’AMB promou la revitalització del sector agrari de Sant Vicenç dels Horts finançant el projecte Espai Test Agrari

Les persones interessades a treballar professionalment en l’àmbit de l’agricultura poden presentar-hi els projectes per optar temporalment a un terreny del municipi on posar-la en pràctica

Amb l’objectiu de dinamitzar el sector agrícola local i fomentar la incorporació de la nova pagesia, l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts posa en marxa el projecte Espai Test Agrari. Un camp de titularitat municipal es posa a disposició de persones emprenedores per desenvolupar-hi projectes innovadors i promoure, així, el relleu generacional a l’àmbit agrari.

Aquesta iniciativa promou la incorporació progressiva de nova pagesia i ofereix l’oportunitat de posar en pràctica i testar nous projectes agraris, alhora que els dona el suport integral necessari per desenvolupar-los. El consistori farà un procés de selecció de nous projectes agraris que vulguin formar part de l’Espai Test Agrari -presentats per persones que no hagin estat prèviament titulars d’explotacions agràries, amb una mínima experiència i/o formació en l’àmbit agrari i un projecte sòlid-, se’ls oferirà un terreny on desenvolupar-los, formació, assessorament i  seguiment per part de pagesia professional en actiu.

____________________________________________________________________________________

“La iniciativa rep el finançament de l’AMB i la Diputació i compta amb el suport del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, la Unió de Pagesos i l’Associació d’Iniciatives Rurals

____________________________________________________________________________________

hgh

Aquest projecte està pensat principalment per a persones que no venen de tradició pagesa (nova pagesia), i que per aquesta condició tenen certes dificultats per accedir a un terreny agrícola, al coneixement tradicional i a l’assessorament necessari per posar en marxa el seu projecte. Compta amb el suport del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, Unió de Pagesos i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), amb qui s’ha signat un conveni de col·laboració i promoció del projecte. A banda, també rep el finançament de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Diputació de Barcelona.

fgfgfg

fgfgf

Impulsar el territori i el sector agrari local
Montserrat Ballarín, vicepresidenta de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, apunta que “l’AMB va aprovar fa pocs mesos el Pla d’Acció per a l’Alimentació Sostenible per impulsar les polítiques alimentàries metropolitanes; de la mateixa manera, estem desenvolupant un seguit d’accions i projectes en el marc de la Capitalitat de l’Alimentació Sostenible que enguany acull Barcelona. En aquest context, el suport a una iniciativa pionera a Catalunya com és l’Espai Test, orientada a impulsar l’emprenedoria agrícola, el relleu generacional i la lluita contra l’abandonament de terres, adquireix encara més rellevància per a la construcció d’un sistema alimentari metropolità més sostenible, més just i més competitiu.”

jhjh

hah

Les persones usuàries comptaran amb assessorament i suport al llarg de tot el procés de posada en marxa i desenvolupament del seu projecte agrari per assolir-ne l’èxit. El suport integral s’estructurarà en els àmbits següents:

  • Formació: en funció de la trajectòria formativa i experiència de cada una de les persones usuàries es proposarà un itinerari formatiu individualitzat. La formació es durà a terme en diversos àmbits (agrònom, gestió empresarial, màrqueting, digitalització, etc.) amb l’objectiu de donar una visió de conjunt sobre el sector i la gestió d’una explotació agrària.
     
  • Assessorament: les persones usuàries rebran assessorament tècnic qualificat en l’àmbit agrònom, gestió empresarial, gestió de l’explotació i comercialització del producte.
     
  • Acompanyament: les persones usuàries tindran una persona de referència (tutor/a), encarregada de fer el seguiment del projecte, la implementació a l’Espai Test Agrari i l’avaluació, conjuntament amb la persona usuària, per millorar el projecte, i si s’escau, introduir-hi modificacions. En finalitzar el període a l’Espai Test Agrari, el/la tutor/a vetllarà, si així ho sol·liciten les persones usuàries, per la cerca d’una finca on fer-hi la incorporació definitiva al sector.
     
  • Tutoria: A banda, les persones usuàries de l’Espai Test Agrari també tindran un/a pagès/sa local de referència, que li traslladarà el coneixement tradicional del maneig i les tècniques de cultiu

fgfg