premis Recircula 2022

Un dispositiu contra el malbaratament alimentari guanya el repte Recircula 2022

La competició premia els millors treballs de fi de grau i màster que afavoreixen un consum responsable

“Quines solucions d’economia circular podem imaginar per fer que el sistema alimentari local i global sigui més sostenible?”. Aquesta és la pregunta que el hub Recircula, format per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), va llançar el novembre del 2021 als estudiants de la Xarxa Vives d’Universitats. I des de dijous passat la pregunta té resposta, perquè es van donar a conèixer els equips guanyadors a la gala final del repte.

Aeye, un dispositiu per reduir el malbaratament alimentari, va aconseguir el primer premi, dotat amb 3.000 €. El segon lloc va ser per a FAMBCN, una proposta de models residencials-productius provats objectivament en àmbits tradicionalment agraris, amb 1.500 €. El tercer premi va ser per a e-Grosens, uns sensors de baix cost per optimitzar els recursos agrícoles, que va rebre 500 €. I el premi del públic va anar a parar a La petjada, un sistema perquè l’estalvi domèstic de CO 2 es transformi en descomptes a l’hora de comprar.

A la fase final del repte Recircula 2022 hi van arribar vuit equips, cadascun dels quals va tenir cinc minuts per presentar-se a la gala. L’objectiu de la competició és “reconèixer els millors treballs de fi de grau i màster orientats a la reducció del consum de recursos i la contaminació des de la fase de disseny, a allargar la vida dels productes i a aportar solucions per tancar cicles dels materials i regenerar els sistemes naturals”, explica l’organització al seu web.

L’acte va comptar amb les intervencions d’Adriana Farran, directora de l’Escola d’Enginyeria Barcelona Est (organitzadora del repte), Imma Mayol, directora de l’Àrea d’Ecologia de l’AMB, Anna Gras, directora de l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona, i Fina Antonijuan, vicerectora de Responsabilitat Social i Igualtat de la UPC.