Dia Mundial de la Bicicleta 2017

El Dia Mundial de la Bicicleta se celebra el 19 d’abril amb la finalitat de promoure l’ús d’aquest mitjà de transport, cridar l’atenció sobre els drets dels ciclistes i destacar els seus beneficis per a la salut i per a la mobilitat sostenible.

Des de l’AMB s’està treballant en diverses línies d’actuació per fomentar l’ús de la bicicleta com a eina fonamental per lluitar contra la contaminació atmosfèrica. En aquest sentit, cal destacar les actuacions realitzades per augmentar el nombre de quilòmetres de carrils bici, a través de diversos projectes.

En l’actualitat la metròpolis ja disposa de 1.500 km de vies pedalables

Bicivia, Bici-Feina, Bicibox, bici elèctrica

El més destacat és el Bicivia, que té el repte de poder disposar de 414 quilòmetres de carrils bici segurs el 2025 i que implica una inversió de més de 60 milions d’euros. D’altres relacionats amb l’augment de l’espai per a vies pedalables són la construcció, ja iniciada, del carril bici de 880 metres que unirà Barcelona i Esplugues de Llobregat, la remodelació de la C-245 amb un carril bici que unirà cinc municipis on viuen més de 350.000 persones.

L’aposta per la bicicleta i el seu foment també es fa palès en l’ampliació dels estacionaments Bicibox o el programa de cessió de bicicletes elèctriques als serveis municipals dels ajuntaments metropolitans. Altres polítiques destacades són el projecte Bici-Feina, que consisteix en la cessió gratuïta, per part de l’AMB, de 27 bicicletes a sis empreses del polígon Pedrosa de l’Hospitalet de Llobregat; les subvencions de 250 euros per a la compra de bicicletes elèctriques per als ciutadans de l’àrea metropolitana o també, la creació d’un model d’ordenances municipals sobre l’ús de la bicicleta, amb l’objectiu d’unificar criteris i normatives als 36 municipis metropolitans.

Activitats i tallers

El foment de la bicicleta també passa per conèixer-la. Per aquest motiu des de l’AMB no només s’està treballant en la infraestructura per facilitar l’ús d’aquest transport públic sinó també, en la promoció dels seus avantatges del seu ús i la seva importància en l’àmbit de l’educació per a la sostenibilitat.

Per aquest motiu, i de manera interna, el 19 d’abril es realitza un taller de manteniment de bicicletes per als usuaris que treballen a l’AMB dins de la campanya #AMBbici a la feina.

També n’hi han un seguit de propostes, campanyes i tallers dirigits a la ciutadania que tenen l’objectiu de fomentar el coneixement i ús de la bicicleta. Això es fa tant des de la Direcció de Serveis de Mobilitat Sostenible com des del programa d’educació per a la sostenibilitat Compartim un Futur o el de reutilització i reparació Millor que Nou:

  • #30diesAMBbiciCampanya que planteja el repte d’agafar la bici durant un mínim de 21 dies.
  • Respira amb bicicleta: Activitat que planteja un repte col·lectiu al llarg d’un recorregut que permet familiaritzar-nos amb el territori, la qualitat de l’aire i la mobilitat sostenible.
  • Pedals al parc: Activitat que permet descobrir els beneficis i serveis ambientals i socials d’un espai verd urbà mentre es fa ús d’un mitjà de transport sostenible: la bicicleta.
  • Eixos i radis: Allargarem la vida de les nostres bicicletes i la comoditat del seu ús tot aprenent quins son els punts principals i les tècniques de manteniment dels coixinets dels eixos.

Coneixes el múltiples beneficis de moure’t en bicicleta? Comprova-ho al blog de Compartim un Futur

#WorldBicycleDay i #DiaMundialDeLaBicicleta