Amb la iniciativa València Ciutat Amable, la ciutat de València ha promogut la reflexió sobre les actuals prioritats que tenen els nostres municipis en l’ús de l’espai públic, i la necessitat de convertir les nostres ciutats en llocs més convivencials, sostenibles, saludables i inclusius. Sota el paraigua d’aquesta iniciativa s’han celebrat, del 16 al 20 de maig, 3 esdeveniments centrats en el món de la bicicleta com a eina facilitadora per al canvi de paradigma cap a les ciutats amables:
- XV Congrés Ibèric ‘La bicicleta i la ciutat’
- III Trobada de Dones Ciclistes
- II Bicifest València
Al XV Congrés Ibèric “La Bicicleta i la Ciutat”, organitzat per la coordinadora estatal ConBici, la seva homòloga de Portugal FPCUB i col·lectius locals com València en Bici-Acció Ecologista-Agró, Aula de la Bici i Bici és Vida, s’hi han presentat les novetats i experiències més importants al voltant de la bicicleta com a mitjà de transport.
L’Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB, i també president de la Red de Ciudades por la Bicicleta, ha participat com a ponent en la sessió d’obertura del Congrés.
L’AMB ha presentat la ponència “Promoció de la bicicleta a la feina des de les administracions públiques”, on Carles Conill ha donat a conèixer les dues proves pilot inicials del programa #BiciempresaAMB als polígons Pedrosa de L’Hospitalet de Llobregat i del Pla de Sant Feliu de Llobregat, que ha facilitat els desplaçaments en bici entre casa i la feina a més de 100 treballadors.
També en relació amb la mobilitat ciclista a la feina, en Salvador Fuentes de la Diputació de Barcelona ha participat de la taula rodona “Intermodalitat, tot el que has somiat i encara no pots fer”.
Una altra taula rodona amb participació metropolitana ha estat la de “Polítiques i impacte econòmic de la bicicleta”, on l’Elena Amat, Regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, i l’Álvaro Nicolás, Cap de Gabinet Regidoria d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb Joao Camolas de l’Ajuntament de Lisboa, han compartit les seves experiències en polítiques públiques de foment de la bicicleta.
Amb el títol “Experiències de Patrimoni Ciutadà: el cas de BICIHUB” s’ha desenvolupat un taller on en Xavi Prat, de la cooperativa Biciclot, ha donat a conèixer el procés de coproducció participada del projecte #bicihub, que vol esdevenir un centre de referència de proximitat, de barri i de ciutat, dedicat a la mobilitat sostenible en bicicleta i a l’economia social i solidària, seguint un model de gestió comunitària.
Durant el congrés s’han presentat diferents iniciatives que provenen d’empreses i entitats de l’àrea metropolitana de Barcelona. És el cas de “Vadebike, aparcament segur”, presentat per la Marta Recasens, del projecte “En bici sense Edat”, presentat per la Maria Elisa Ojeda. En el torn del Jaume Carné, de Bicicultura, es presenta el concepte de “Ciclistes peripatètics” (o ‘bicipersona pensante’), ja que promouen el coneixement de l’arquitectura i l’urbanisme de la ciutat mitjançant rutes en bici.
Gènere i bici han tingut també un important paper al congrés, i a banda de ser un dels pilars de l’eix “La ciutat a l’abast de totes”, paral·lelament els dies 19 i 20, s’ha desenvolupat la II Trobada de Dones Ciclistes per contribuir a la reducció de la bretxa de gènere que encara hi ha al voltant de la bicicleta i en la nostra societat. Des de Barcelona van desplaçar-s’hi integrants del col·lectiu Cícliques per impartir el taller ‘Con las manos en la grasa’ juntament amb d’altres col·lectius de dones mecàniques de la resta de l’estat.
En la vessant més lúdica, el cap de setmana del congrés, els Jardins del riu Túria han allotjat la Bicimostra, una fira d’expositors i activitats com tallers de ciclocostura, competicions i exhibicions, curses de cargobikes, desfilades bici chic, exposició de bicicletes clàssiques, circuits de bmx, concerts, i molt més. La Bicimostra posa punt i final al II Bicifest, un seguit d’activitats obertes al públic per acostar el món de la bicicleta a cada un dels racons de la ciutat i la seva àrea metropolitana, celebrat entre els mesos de febrer i maig.
On serà el proper Congrés?! FEMBici ho està estudiant…