Arriba la V edició dels premis Bicimpuls

El passat dimecres 25 de gener va tenir lloc el lliurament dels premis Bicimpuls 2022, en una acte conduït i amenitzat per l’actriu Lali Feliu, que va finalitzar amb un brindis per felicitar els projectes guanyadors i compartir el moment amb totes les entitats participants en aquesta V edició.

Els premis Bicimpuls s’organitzen des de l’AMB, amb la col·laboració de Movement, l’empresa concessionària del servei Bicibox. Es tracta d’un guardó que va néixer l’any 2018 amb la finalitat de promoure i donar visibilitat a les diverses iniciatives que es desenvolupen a l’àrea metropolitana de Barcelona per impulsar l’ús de la bicicleta com a mode de transport quotidià i com a eina de transformació social.

Durant aquests 5 anys, s’han lliurat 25 premis Bicimpuls, amb una quantia de 3.000 € cadascun, que han reconegut projectes de promoció de l’ús de bici a un total de 20 entitats.

Bicimpuls 2022, la V edició

A finals del 2022, el jurat va rebre i avaluar un total de 15 candidatures, repartides entre les cinc categories de la convocatòria. Després d’una deliberació acurada i consensuada, es van seleccionar els cinc projectes guanyadors dels premis Bicimpuls 2022.

En la categoria “Foment de la bicicleta per a la mobilitat quotidiana”, és a dir, iniciatives que promouen la bicicleta com a mitjà de transport urbà quotidià i segur, es van presentar quatre candidatures:

 • Flota UBici, de l’Universitat de Barcelona, Oficina de Seguretat, Salut i Medi Ambient (OSSMA). Gràcies a aquest projecte, la Universitat posa a disposició del seu personal administratiu i docent una flota de 20 bicicletes, que es poden utilitzar per fer desplaçaments entre els diferents edificis localitzats a Barcelona.
 • Foment de la bici en relació amb l’ús del temps, del BACC, Bicicleta Club de Catalunya. Campanya de comunicació a partir de la creació de dues càpsules audiovisuals, que tenen com a objectiu promoure una mobilitat ciclista a la ciutat i fer reflexionar sobre l’ús del temps en els desplaçaments quotidians, amb el lema “És possible fer un canvi, només s’ha de provar”.
 • La Bicicleta. Un món de possibilitats, de Biciclot, SCCL. Consisteix a facilitar recursos i coneixements a dones migrants o amb risc d’exclusió social, per tal que puguin aprendre a anar en bicicleta, i a més a més, conèixer tot l’ampli ventall de beneficis i possibilitats que aporta la bicicleta i el seu ús quotidià.
 • La bicicleta com a element de transport i lleure per a totes les edats, de la Unió Ciclista Sant Cugat. Promoure la pràctica esportiva del ciclisme i l’ús de la bicicleta com a element de transport i lleure per a totes les edats, formant part de la xarxa social de Sant Cugat del Vallès i impulsant-la, tot vetllant per les normes de respecte i convivència.

I la candidatura que va resultar guanyadora va ser:
“La Bicicleta. Un món de possibilitats”, de Biciclot, SCCL

En la categoria “Ús de la bicicleta com a eina per generar activitat econòmica”, és a dir, iniciatives d’emprenedoria que utilitzen la bicicleta com a eina per generar activitat econòmica o llocs de treball, es van presentar tres candidatures:

 • Cargobici, de Cargobici. Empresa dedicada a lliuraments sostenibles d’últim quilòmetre amb bicicletes de càrrega industrial de fabricació pròpia.
 • Maraki en bicicleta – Activitats i productes per promocionar l’ús quotidià de la bicicleta, de Maria Vidal Agulló. Projecte que promociona l’ús quotidià de la bicicleta a través d’activitats, serveis i productes que combinen bicicleta i creativitat: tallers i venda d’alforges, cistelles i bicibosses de cartró, de cotó i de lona.
 • L’Arriera. Distribució ecològica, de l’associació L’Hospitalet en bici. Projecte centrat en la ciclologística a l’Hospitalet de Llobregat que pretén assolir els reptes d’últim quilometre sostenible per reduir l’impacte ambiental de l’entrega de mercaderies i alhora reforçar els circuits curts de consum des de l’economia social.

I la candidatura que va resultar guanyadora va ser:
“L’Arriera. Distribució ecològica” de Associació L’Hospitalet en bici

En la categoria “Ús de la bicicleta com a eina d’inclusió social”, és a dir, iniciatives que utilitzen la bicicleta com a eina per afavorir la inclusió social, es van presentar cinc candidatures:

 • Aprenem amb Bici, del Club Ciclista Sant Joan Despí. Activitat que consisteix a realitzar cicles de cinc sessions en què infants entre 4 i 12 anys amb trastorn de l’espectre autista (TEA) aprenen a anar en bicicleta acompanyats de les seves famílies. Aquesta activitat neix fruit de la cooperació amb l’associació Aprenem Autisme i es duu a terme de manera regular des del 2017.
 • Aula taller de medi ambient: Biciboi, recuperació de bicicletes en situació d’abandonament, de la Fundació Marianao. Projecte formatiu de segones oportunitats per a joves en situació d’alta vulnerabilitat i per a bicicletes considerades deixalles. Els joves reparen les bicicletes per allargar-ne la vida útil i retornar-les a la comunitat. En paral·lel, aquests joves reben una nova oportunitat formativa.
 • Formació professional en auxiliar de reparació i manteniment de bicicletes per a dones i persones no binàries, de Biciclot, SCCL. Proposta global per a la formació professional en mecànica de la bicicleta dirigida especialment a dones i persones no binàries, ja que es tracta d’un sector principalment masculinitzat.
 • La bicicleta com a eina d’inclusió social, de l’Associació Superacció. Al centre de dia Espai Superacció, joves migrants poden practicar esport i rebre diferents tallers que ajudin a la inserció social. En el taller de bicicletes, aprenen a fer reparacions a bicicletes trencades o a restaurar bicicletes antigues.
 • Taller Comunitari de Bellvitge, de l’associació l‘Hospitalet en bici. El Taller Comunitari de Bellvitge és un espai obert al barri amb totes les eines i utillatges necessaris per fer el manteniment i petites reparacions. Un lloc per compartir coneixements, experiències i el temps, amb un fil conductor que serveix per socialitzar.

I la candidatura que va resultar guanyadora va ser:
“Aula taller de medi ambient: Biciboi, recuperació de bicicletes en situació d’abandonament”, de la Fundació Marianao.

En la categoria “Foment de l’ús de la bicicleta mitjançant l’organització o la participació en esdeveniments culturals“, és a dir, iniciatives que utilitzen la bicicleta per impulsar esdeveniments o projectes culturals o per fomentar la cultura de la mobilitat ciclista, es van presentar dues candidatures:

 • Kidical Mass 2022 Barcelona, del BACC, Bicicleta Club Catalunya. La Kidical Mass és un esdeveniment global per engrescar la mainada i les persones adultes a fer servir la bicicleta, alhora que reclama la millora de tota la infraestructura ciclista i la pacificació dels carrers per promoure la mobilitat ciclista a la ciutat.
 • La gran ciclopedia ilustrada, de Karin du Croo. La gran ciclopedia ilustrada és un projecte que recopila vocabulari, girs lingüístics, expressions i argot popular utilitzats al voltant de la bicicleta. Des d’una perspectiva humorística, la ciclopedia vol fer patent i divulgar una cultura en permanent creixement.

I la candidatura que va resultar guanyadora va ser:
“La gran ciclopedia il·lustrada”, de Karin du Croo

Finalment la 5a categoria, “Projecte d’innovació o d’investigació relacionat amb la bicicleta“, es va declarar deserta, ja que només es va presentar un projecte i no complia amb les bases que regulen la participació dels premis.

Tanmateix, el jurat va decidir atorgar un accèssit a un dels projectes més ben valorats, que s’havia quedat sense premi en la seva categoria. Es tracta de:

Kidical Mass 2022 Barcelona,
presentat pel BACC, Bicicleta Club de Catalunya, juntament amb l’equip de persones i entitats de la organització
.

Per a més informació, feu clic aquí.