Ganadores

Sant Cugat i Barcelona guardonades als premis Bikefriendly 2023

  • També els ajuntaments de la Corunya, Múrcia, Vitòria-Gasteiz, Mataró i Sevilla s’alcen amb els Premis Bikefriendly 2023 a la gala celebrada a Sevilla
  • Com a novetat, la categoria de ‘Bicieconomía’, que ha reconegut la tasca de dues empreses i una entitat sense ànim de lucre: Txita, Don Cicicleto i l’Henbici

La Red de Ciudades por la Bicicleta (RCxB), presidida per l’AMB, i la consultora Bikefriendly Group impulsen aquests premis per fomentar l’ús quotidià de la bicicleta a Espanya

Set ciutats espanyoles es van alçar com guanyadores dels Premis Bikefriendly 2023 en una gala que es va celebrar la nit del 2 de març a Sevilla, durant la III Trobada de la Bicicleta Urbana. L’esdeveniment va tenir lloc al Centro de Recepción del Turista de Sevilla i va estar dirigit pel periodista Julio Muñoz, conegut com El Rancio Sevillano.

Els guardons estan impulsats conjuntament per la Red de Ciudades por la Bicicleta (RCxB), presidida actualment per l’AMB, i la consultora Bikefriendly Group, especialitzada en cicloturisme i mobilitat activa. Se celebren cada dos anys i tenen com a objectiu reconèixer els esforços de les administracions públiques que impulsen projectes, iniciatives o accions destinades a fomentar i facilitar l’ús quotidià de la bicicleta.

 “La Red de Ciudades por la Bicicleta i els ajuntaments estem contribuint de manera decisiva a integrar la bicicleta a la mobilitat urbana de les nostres ciutats. Aquests premis i, sobretot, les iniciatives i projectes que hi ha darrere, en són una mostra. Estem avançant de manera ferma i decidida. Felicitem tots els finalistes i guanyadors per la seva tasca i esforç”, va explicar ahir a la nit el president de la RCxB i vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda.

Carlos Avellana, soci fundador i representant de Bikefriendly Group, va destacar el nivell de les candidatures rebudes a les diferents categories i va agrair la seva tasca a les ciutats, diputacions i empreses participants en aquesta edició i que treballen el dia a dia per facilitar i promoure els desplaçaments quotidians amb bicicleta. També va agrair a la RCxB i al patrocinador d’aquesta edició, Zicla, el suport incondicional a aquests “Premios Bikefriendly” que ajuden a mantenir viva la motivació de les entitats públiques en la defensa de la bici.

En aquesta tercera edició, es van lliurar premis al voltant de vuit categories: lideratge institucional, infraestructura ciclista d’àmbit urbà, infraestructura ciclista d’àmbit interurbà, infraestructura d’aparcament, educació i promoció, innovació i acceleració .

Com a novetat, en aquesta edició 2023 s’ha inclòs la vuitena categoria, la de ‘Bicieconomía’, per reconèixer la tasca de empreses i entitats sense ànim de lucre. Dins d’aquesta categoria, el jurat va atorgar guardons en tres modalitats: ciclologística, productes i solucions per a la infraestructura ciclista; i promoció i formació de la mobilitat amb bicicleta.

Guanyadors dels guardons Bikefriendly 2023

Els premis Bikefriendly 2023 s’han atorgat, en les vuit categories següents, a les administracions i entitats següents:

LIDERATGE I COMPROMÍS INSTITUCIONAL: Ajuntament de Barcelona. Per l’increment i la millora d’infraestructures, serveis, comunicació i gestió de dades per a la mobilitat amb bicicleta. 

Com a finalistes en aquesta categoria, també hi havia l’Ajuntament de Valladolid i la Diputació de Pontevedra.

INFRAESTRUCTURA CICLISTA D’ÀMBIT URBÀ: Ajuntament de Mataró. Pel seu projecte ‘Anell ciclista de Mataró’.

Com a finalistes en aquesta categoria, també hi havia els ajuntaments de Logronyo, Múrcia i Sant Just Desvern.

INFRAESTRUCTURA CICLISTA D’ÀMBIT INTERURBÀ: Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. Pels seus projectes per connectar el municipi amb els seus nuclis rellevants adjacents.

Com a finalistes en aquesta categoria, també hi havia la Diputació de Pontevedra i l’Ajuntament de Sant Joan Despí.

INFRAESTRUCTURA D’APARCAMENT: Ajuntament de Vitòria Gasteiz. Pel seu projecte ‘Xarxa d’aparcament per a bicicletes VGBiziz’.

Com a finalistes en aquesta categoria, també hi havia l’Ajuntament de Santa Perpètua de Moguda

EDUCACIÓ I PROMOCIÓ: Ajuntament de Múrcia. Pel seu projecte de formació de l’alumnat Biciescola.

Com a finalistes en aquesta categoria, també hi havia els ajuntaments d’Elx, de Vitòria-Gasteiz i de Vilagarcía d’Arousa.

INNOVACIÓ: Ajuntament de Sevilla. Pel projecte pilot per avaluar la implantació d’un servei de bicis elèctriques compartides a la ciutat de Sevilla.

Com a finalistes en aquesta categoria, també hi havia l’Ajuntament de Madrid i la Diputació Foral de Guipúscoa.

ACCELERACIÓ: Ajuntament de La Corunya. Pel seu projecte ‘En Bici’.
Com a finalistes en aquesta categoria, també hi havia els ajuntaments de Sant Cugat del Vallès i de Valladolid.

PREMIS BIKEFRIENDLY DE BICIECONOMÍA (amb 3 subcategories)

CICLOLOGÍSTICA: Txita, de Donostia, per la seva trajectòria en la promoció de la ciclologística.

PRODUCTES I SOLUCIONS PER A LA INFRAESTRUCTURA CICLISTA: Don Cicleto, la Xarxa de Parkings Urbans de Madrid. Pel producte Bicihangar Rocket, una solució per a l’aparcament segur de bicicletes i patinets en qualsevol tipus d’espai.

PROMOCIÓ I FORMACIÓ DE LA MOBILITAT AMB BICICLETA L’HENBICI: L’Henbici. Pel seu projecte Taller comunitari de Bellvitge per estendre l’ús de la bicicleta als carrers de l’Hospitalet de Llobregat i generar una comunitat ciclista diversa.

Foto: ©Pepo Herrera