Llibres per a ciclistes: infantils i per a totes les edats!

Sant Jordi s’apropa i hem volgut portar-vos una recopilació de llibres relacionats amb el món de la bicicleta, infantils, juvenils i per a totes les edats. Llibres per omplir de bicis els imaginaris, que ens entretinguin i, alhora, ens convidin reflexionar sobre la importància de la mobilitat sostenible

Els llibres, ja ho sabem, ens fan viatjar, ens fan somiar i, a la vegada, ens ajuden a comprendre millor el món, influint doncs en la manera en què ens relacionem amb ell.

I és per això que hem volgut fer un llistat de llibres relacionats amb el món de la bici: llibres per a nens i nenes, per a joves i per a adults.: perquè volem que la bici formi part de la nostra vida, també des de les narratives que omplen el nostre món interior.

Ens encantaria tenir una nodrida llista de llibres en català, tamateix la nostra cerca ens ha portat molts llibres en castellà, així que, si ens ajudeu a nodrir-la amb més títols en català, us ho agrairem.

Bones lectures!

Llibres infantils i juvenils

 • La nena que va aturar el trànsit.
  Fabricio Valerio. La Casita Roja (2020)


  Enmig de l’agitació de la ciutat, amb cotxes i autobusos en constant moviment, motos esquivant-se i vianants apressats, una nena amb la seva bicicleta irromp en el caos. Desafiant el trànsit frenètic, ella atura el ritme accelerat de la ciutat. Reivindica els carrers com a espais per a passejar i jugar, recordant-nos que els carrers són de tothom.
 • Viatjar sense pressa  
  Carl Honoré. Flamboyant (2022)

Un llibre de viatges amb 40 rutes per a descobrir el món des de l’aventura o la imaginació i explorar la història i els paisatges a peu, en bicicleta, en tren o en embarcacions. Un regal per a conèixer persones extraordinàries mentre recorrem el món a poc a poc. Ja sigui explorant la ciutat rosada de Petra o navegant pel riu Nil. Viatjar sense pressa ens demostra que el que realment importa és el viatge, no el destí.

 • Bicicletes      
  Fleur Daugey. Takatuka (2022)

Un àlbum il·lustrat que celebra la bicicleta, un invent revolucionari que ha canviat la història del transport. Cada any es produeixen 140 milions de bicicletes, i aquestes han tingut un impacte profund en la societat, des de la lluita feminista fins a la revolució a la Xina. Aquest llibre ens porta en un viatge a través de la història i les cultures del món per a descobrir la importància i la diversitat d’usos de la bicicleta, el vehicle més utilitzat del planeta.

 • Passió bicicleta. Una història il·lustrada
  Luigi Cassini della Riviera. Mosquito Books (2023)

Un preciós àlbum il·lustrat que celebra la bicicleta, el vehicle més ecològic i popular del món. Aquest llibre ens convida a descobrir la història de la bicicleta, des dels seus humils inicis fins a convertir-se en una passió per a milions de persones. A través de les seves pàgines, aprendrem sobre grans curses, corredors llegendaris i els moments més memorables de la història del ciclisme. Un homenatge a la bicicleta i a tot el que representa, fet per a nenes i  nens però cobdiciat per qualsevol ciclista!

 • El taller de bicicletes
  Jean-Jacques Sempé. Blackie books (2019)

En aquesta novel·la gràfica, Raoul Taburin, l’amo del taller de bicicletes de Saint-Céron, porta un secret que no pot confessar: no sap anar en bicicleta. Malgrat ser un expert en tot el que té a veure amb bicicletes, la seva incapacitat per pedalar el turmenta. Quan un fotògraf entra al seu taller, Raoul sent que és el moment de revelar el seu secret. Un relat sobre els secrets que tots portem i la necessitat de compartir-los.

 • La bicicleta amarilla. Una incursión poética sobre ruedas para pequeños ciclistas.
  Matteo Pelliti, Ed. Txalaparta (2019).

​​En aquest llibre d’imatges, Juanito, un nen de la metròpoli, somia amb una bicicleta groga. Cada dia, de camí a l’escola, es perd en els somnis de pedalar lliurement. El pare, conscient del desig del seu fill, troba una bicicleta vella per restaurar. La decepció de Juanito és gran quan veu el trasto vell, però el seu pare no es rendeix. Finalment, el resultat és una bicicleta nova, groga com el sol, que supera tots els somnis de Juanito

 • El libro de las bicicletas. Todo sobre el mejor invento de la historia.
  Paul Moor. Siruela (2022)

Un llibre per a totes les persones que creuen que les ciutats es veuen més boniques des d’una bicicleta: ciclistes de carretera, ciclistes urbanes, de tots els estils i de totes les edats. Amb curiositats com la relació de la invenció de la bicicleta amb l’excessiva presència de bonyigues de cavall als carrers, o el fet que la primera bicicleta no tenia pedals. També històries de ciclistes professionals, inclòs un caníbal i un pirata, o per què les i els artistes sempre han tingut una debilitat per la bicicleta. En fi, una immersió en la història del millor invent de tots els temps: la bicicleta.

 • Todas las bicicletas que tuve
  Powerpaola. Sexto Piso (2022)

La protagonista d’aquesta novel·la il·lustrada -que recomanem per a joves i persones adultes- veu la bicicleta com una extensió de si mateixa, un vehicle que li permet desplaçar-se lliurement per ciutats com Quito, Bogotà, Medellín, Cali, Buenos Aires i París. Aquesta novel·la gràfica de Powerpaola ens porta a través dels capítols de la seva vida, on les bicicletes són, a més a més de mitjans de transport, muses que la transporten al passat. Des del seient de la seva bicicleta, contempla la seva vida, plena d’amors, pèrdues, amistats, germanors, tragèdies, accidents i desil·lusions, i troba petites revelacions que donen sentit al seu destí.

 • The Car That Wanted to be a Bike    Lior Steinberg y Rita Kruglova. Humankind (2022)

Tot i que no ha estat traduït al català o al castellà, l’hem inclòs perquè l’autor, Lior Steinberg, és un urbanista que treballa desde fa anys per crear ciutats centrades en les persones. que celebra el ciclisme i que imagina un futur on les ciutats són més amigables per a totes. Aquesta obra convida a nenes i nens a seguir un cotxe que, al veure que la seva família d’humans descobreixin el plaer d’anar en bici, comença a somiar amb convertir-se en bicicleta i, així, trobar un nou propòsit per a la seva vida.

Llibres per adults:

 • La drecera     
  Martín Serra, Miquel. Edicions del periscopi (2020)


  En aquesta història, un jove narrador viu en un petit poble de l’Empordà, observant fascinat la vida d’una família benestant. Amb el pas del temps, es veu cada vegada més alienat d’aquest món inaccessible. ‘La Drecera’ és una descripció vívida d’un paisatge físic i humà que ha desaparegut sota la pressió urbanística. Amb un llenguatge ricament lligat al territori, reivindica les arrels d’un poble situat entre la terra i el mar. Aquesta obra ofereix un relat delicat i subtil sobre la transició a l’edat adulta, viscuda des d’una bicicleta.
 • La gran Ciclopedia ilustrada
  Karin Du Croo. Zorro Rojo (2022)

Baixar quadre, xuclar roda, patir una pàjara, ser un “globero”… El ciclisme, com totes les coses importants d’aquest món, té un llenguatge específic, un argot, un codi secret, què revela els anys d’experiència sobre el selló. Aquesta ciclopèdia il·lustrada, plena d’humor i passió, és un viatge sobre rodes que ens mostra que, més que un simple vehicle, la bici és una filosofia de vida.

 • Ciclismo y capitalismo         
  Corsino Vela. Cambalache (2020)

Aquest petit assaig es centra en la indústria de la bicicleta i el ciclisme com a fenomen econòmic de masses, característic de la societat capitalista. A través de l’anàlisi de la economia política del ciclisme, aquesta reflexió posa el ciclisme de competició en el calendari de la història, reconeixent el seu paper com a fenomen social i econòmic, més enllà de la retòrica habitual del periodisme esportiu. Perquè, malgrat el que puguin pensar els apologetes, beneficiaris i mitificadors, el ciclisme de competició és fonamentalment un producte de la modernitat capitalista, indissolublement vinculat a la societat industrial i al mercat de consum de masses.

 • Marcovaldo   
  Italo Calvino. Libros del Zorro Rojo (2019)

Fem un forat especial per a aquest clàssic del gran Italo Calvino. L’autor va aprendre anar en bici amb 16 anys i, des de llavors, aquesta va formar part de la seva vida i de la seva obra. En el cas de Marcovaldo ens trobem amb un obrer que viu amb els seus nombrosos fills als afores d’una ciutat grisa. Ambientada en tons grisos i taronja, la novela, plena de poesia, aconsegueix transformar l’entorn desfavorable en una celebració dels sentits i de la vida. Marcovaldo, que confia en un progrés diferent del tecnològic, troba en les marques de la naturalesa un camí cap a un progrés ‘subjectiu’ on es fusionen la mirada i la visió. I cada dia, Marcovaldo recorre aquest camí en bicicleta.

 • El gran libro de las bicicletas. Los mejores relatos, ensayos y poemas de la literatura ciclista universal
  VV.AA. Blackie Books (2022)

Una antologia ciclista de Blackie Books, plena de pedalades, aventures i records, amb els millors relats, assaigs i poemes de la literatura ciclista universal. En aquesta esplendorosa recopilació de clàssics i noves veus, llegim textos des de Lorca, Buzzati o Colette, fins a Ander Izaguirre, Meryem El Mehdati i molts altres, il·lustrada per la Conxita Guerrero, Premi Revelació del Saló del Còmic de Barcelona, 2021.

No podem tancar aquestes recomanacions de lectures ciclistes sense fer un agraïment molt especial a la llibreria Pebre Negre del barri del Clot de Barcelona, que ens han escoltat i ajudat en la confecció d’aquest article.

I agefim una certesa: la bicicleta no és només un mitjà de transport; és una oportunitat per explorar el món, connectar amb la natura i aprendre sobre la sostenibilitat. A través de la literatura, podem viatjar en bicicleta a mons fantàstics, conèixer personatges inoblidables i descobrir els secrets de la vida. Així que, aquest Sant Jordi, us animem a regalar llibres que inspirin als més joves a pedalar cap a un futur més verd i conscient. La literatura és la nostra bicicleta, i els llibres són les nostres rodes cap a un món millor.