Reconeixement de l’emergència climàtica de l’AMB, els impactes que té i les eines per actuar contra el canvi climàtic al territori metropolità amb la màxima rapidesa
Durant el ple celebrat el passat 23 de març, el Consell Metropolità va aprovar per unanimitat la Declaració d’emergència climàtica, un pas decisiu per a l’aplicació urgent de diversos objectius estratègics de l’AMB: polítiques destinades a la lluita contra el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica, ús i gestió eficients de l’aigua i assoliment d’una economia circular.
Objectius de reducció
Amb aquesta declaració d’emergència climàtica, l’AMB també s’ha compromès a assumir l’objectiu de la UE de reduir un 55 % les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per al proper 2030 i assolir la neutralitat de carboni el 2050.
El 2018, les emissions totals del territori de l’AMB van ser de de 13.052.125 t CO2, és a dir, ja va tenir lloc una reducció del 33,5 % respecte al 2005, considerant tots els sectors (6.532.480 t CO2). Per arribar als objectius marcats per la UE, cal reduir 2.280.592 t CO2 addicionals fins al 2030 (objectiu 55 %: 8.813.072 t CO2).
La reducció prevista en els diferents plans metropolitans, com el Pla metropolità de mobilitat urbana (PMMU), el Programa metropolità de prevenció i gestió de recursos i residus municipals 2019-2025 (PREMET25) i les accions del Programa metropolità d’energia i clima (PMEC), és d’1.063.470 t CO2.
Diagnosi actual
Segons les darreres dades, el 2018 les emissions s’havien reduït un 33,5 % en relació amb les del 2005. Tot i això, s’observa un repunt d’emissions vinculades a l’activitat econòmica. Hi contribueixen sectors com el de la mobilitat i el transport o el de l’activitat industrial, que han de ser els vectors clau per aconseguir els objectius de futur.
El diagnòstic també inclou les emissions de les grans indústries que s’inscriuen en el mercat de drets d’emissions. Aquest sector ha augmentat en un 8 % la generació d’emissions des del 2005: dels 4.616.018 milions de tones el 2005 als 4.982.647 el 2018.
Mesures en cinc àmbits clau
L’AMB ha establert cinc reptes transversals per fer front a aquesta emergència, cadascun dels quals compta amb mesures concretes.
1. Transició energètica
El Programa marc d’actuacions en energia i clima 2020-2023 (PMEC), aprovat pel Consell Metropolità el 27 d’abril del 2021, estableix les línies prioritàries d’actuació en matèria de canvi climàtic i energia per al present mandat. És un document clau per dur a terme algunes de les principals actuacions incloses a la Declaració d’emergència climàtica.
Inclou, per exemple, la rehabilitació d’equipaments amb clau d’eficiència energètica i l’impuls de la producció fotovoltaica a través dels plans de cobertes que ja estan a disposició dels ajuntaments. També s’introduiran noves tecnologies innovadores, com les fotolineres bidireccionals, que, a més de generar energia, també en poden emmagatzemar. Establir comunitats energètiques permetrà l’intercanvi d’energia entre comunitats de veïns, equipaments públics i indústria mitjançant la digitalització de la xarxa.
El resultat esperat d’aquest repte és que els equipaments i enllumenats municipals siguin 100 % renovables el 2030 i assoleixin la neutralitat de carboni, i que el territori disposi d’un mínim de 300 comunitats energètiques que generin, consumeixin i comparteixin energia amb condicions justes.
2. Ús i gestió eficient dels recursos hídrics
A la metròpolis de Barcelona, el canvi climàtic agreujarà la manca de disponibilitat de recursos hídrics. Per evitar-ho, l’AMB està elaborant el Pla director estratègic del cicle integral de l’aigua (PDECIA), que, entre altres mesures, inclou fomentar l’ús de l’aigua regenerada i dels aqüífers, continuar incentivant la reducció del consum domèstic i identificar les situacions de pobresa hídrica i treballar per minimitzar-ne l’impacte en la població.
3. Mobilitat sostenible
El trànsit de vehicles és la principal causa de contaminació de l’aire i cada any provoca 3.500 morts prematures a l’àrea metropolitana de Barcelona. Per això, i perquè el potencial de reducció d’emissions en aquest àmbit és molt gran, esdevé un dels principals sectors en els quals cal incidir en els propers anys per assolir els objectius que marca la UE. El Pla metropolità de mobilitat urbana (PMMU) és una eina essencial en aquest sentit.
També cal abordar ràpidament la reducció de l’impacte del port i l’aeroport, infraestructures que emeten quatre vegades més CO2 que el total de la ciutat de Barcelona.
4. Recursos, economia circular i canvis en els models de producció i consum
El PREMET25 és la nova estratègia de gestió dels residus metropolitans. En primer lloc, té com a objectiu principal reduir la generació de residus. En segon terme, el PREMET25 busca augmentar significativament els índexs de recollida selectiva a la metròpolis, que actualment es troben estancats entorn del 37 %, per sota de la mitjana de Catalunya (42 %).
Aquest canvi d’escala s’aconseguirà amb la implantació, el suport i l’acompanyament de l’AMB als nous sistemes de recollida (porta a porta i contenidors intel·ligents) als municipis de la metròpolis. La fita és complir els objectius europeus d’assolir una recollida selectiva del 55 % l’any 2025 i del 60 % el 2030.
Finalment, pel que fa al tractament de residus, el pla estableix l’abandonament progressiu del model actual, basat en els ecoparcs i la valorització energètica, en favor de plantes més modernes i versàtils, centrades, sobretot, en el tractament de la matèria orgànica, com per exemple el futur centre de biofertilitzants i adobs (CEBA).
També és important fer un canvi de model productiu que fomenti la reducció d’emissions. En aquest sentit, a la Declaració d’emergència climàtica s’identifiquen accions adreçades al teixit industrial i productiu, com l’aplicació de mesures de fiscalitat climàtica, impulsar la contractació pública amb criteris hipocarbònics o potenciar les empreses del sector de les energies renovables.
A més a més, per la seva importància, cal incentivar la descarbonització de les grans indústries del règim de comerç de drets d’emissió (RCDE).
5. Nous models urbans
El Pla director metropolità (PDU), que està definint el futur urbanisme de la metròpolis de Barcelona, en tot moment té en compte la situació d’emergència climàtica global. Així, planifica ciutats i entorns urbans més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient