Clima | Energia
Canvi climàtic i transició energètica a la metròpolis de Barcelona

Barcelona Energia: mesures per ajudar en la factura de la llum

Barcelona Energia: mesures per ajudar en la factura de la llum

Barcelona Energia, la comercialitzadora pública metropolitana, ha anunciat un seguit de mesures per ajudar els ciutadans amb la seva factura elèctrica després dels estralls provocats per la COVID-19. En primer lloc, ha llançat una nova tarifa exclusiva per a empreses de la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Es tracta de la Tarifa Empresa, que ofereix una alternativa energètica i d’estalvi a les pimes, establiments i autònoms, un dels col·lectius que s’han vist més fortament impactats per la crisi generada per la pandèmia i que ara es troben en un moment decisiu per poder reactivar la seva activitat. Aquest nou producte ofereix una gamma de tres tarifes diferents, sense permanència ni límit de potència contractada, per adequar-se millor a les necessitats de cada públic: la Tarifa Empresa Clàssica, la Tarifa Empresa Variable i la Tarifa Empresa Solar. D’altra banda, també ha anunciat mesures per ajudar les famílies en el pagament dels rebuts. Primerament, preveu una rebaixa dels preus de les tarifes fixes d’entre el 7 i el 15 %, depenent del tipus de tarifa contractada. Això implica que pel consum mitjà d’una família, l’estalvi anual és d’entre 40 i 60 € en la factura de la llum. En aquest sentit, la revisió de tarifes per als edificis públics i equipaments de l’Ajuntament de Barcelona es farà també a finals d’any. Aquesta revisió de les tarifes se suma a una altra iniciativa socialment responsable, aplicada el mes d’abril, amb què s’ha permès l’ajornament del pagament de les factures de la llum, per al segon trimestre de 2020. Les noves tarifes i la rebaixa de preu es poden contractar a través de la pàgina web de Barcelona Energia o trucant al telèfon gratuït: 900 906 807.      

Aprofitament de calor a la planta de la Vall d’en Joan

Aprofitament de calor a la planta de la Vall d’en Joan

La planta de biogàs de l’antic abocador de la Vall d’en Joan disposa d’un nou sistema d’aprofitament de calor. Es tracta d’un mecanisme que recupera la calor generada en el processament de biogàs, i la cedeix a la planta d’evaporació de concentrats, que està situada al mateix dipòsit. La planta d’aprofitament energètic de biogàs funciona de la següent manera: capta aquest compost generat pels residus orgànics i el processa per generar energia elèctrica. Aquesta energia elèctrica és produïda per uns motors de cogeneració, que amb el funcionament alhora també desprenen calor. La finalitat del nou sistema instal·lat a la planta aquest mes de juliol, és aprofitar l’energia tèrmica i subministrar-la a la planta d’evaporació de concentrats (líquid que generen els residus) per tal que s’utilitzi en el procés d’assecament de fangs. El sistema recupera la calor generada pels residus orgànics i el processa per generar energia elèctrica L’actuació ha durat dos mesos i ha consistit en la incorporació de tres economitzadors de calor, que s’han col·locat a la sortida de gasos dels motors de cogeneració 1, 2 i 5 de la planta. A més, s’ha ampliat la capacitat del circuit de recuperació de calor. La mesura forma part del compromís de l’AMB de millora contínua i innovació, gestionada a través del Grup TERSA, i té com a objectiu optimitzar l’aprofitament de recursos i augmentar, així, l’eficiència energètica. El biogàs com a font d’energia, exemple d’economia circular L’antic abocador de la Vall d’en Joan, al Garraf, encara es troba a la fase final de clausura. Des de l’inici del procés de la seva restauració ha comptat amb una xarxa de captació i una planta d’aprofitament del biogàs resultant de la descomposició dels residus orgànics que ha estat rebent durant gairebé 30 anys. Aquesta instal·lació, de titularitat de l’AMB, utilitza el biogàs, ric en metà, com a combustible per a la generació d’electricitat, que posteriorment es ven a la xarxa. El 2019, la planta va captar 7.729.476 Nm3 de biogàs i va generar 12.954 MWh d’energia elèctrica 100 % renovable, l’equivalent al consum de 10.000 habitants del territori metropolità.

Energia sostenible a la metròpolis

Energia sostenible a la metròpolis

En el context d’emergència climàtica que estem vivint, l’AMB busca estratègies per millorar l’eficiència energètica del territori. Una d’aquestes mesures és l’aprofitament de l’energia tèrmica produïda a la planta de valorització energètica (PVE) situada a Sant Adrià de Besòs.  Durant l’any 2019, la PVE va subministrar més de 125 mil tones de vapor a la zona del Fòrum (Barcelona), xifra que suposa el 95 % del consum de la xarxa, i un augment del 12 % respecte de l’any anterior. TERSA és l’empresa pública de gestió de serveis ambientals que s’encarrega de subministrar vapor a la xarxa urbana de calor i fred per utilitzar-lo en calefacció, climatització i aigua calenta sanitària en més de 100 edificis del Fòrum i el Districte 22@ de Barcelona. Com funciona aquesta xarxa? Districlima és l’empresa que mitjançant un circuit de canonades distribueix aigua calenta i freda als edificis. La majoria dels edificis que fan servir aquest recurs són oficines, però també l’utilitzen centres comercials, hotels i altres tipus d’equipaments estratègics, com l’Hospital del Mar. La xarxa urbana de calor i fred és un dels projectes energètics més importants de la metròpolis de Barcelona, i també és un referent internacional i un exemple de tecnologia per a les ciutats intal·ligents (smart cities). Més sostenible, més econòmic Aquest sistema és una de les millors solucions intel·ligents en l’ús de l’energia, gràcies al baix impacte ambiental que té. A més, contribueix a reduir de la petjada de carboni ja que, només el 2019, la xarxa va evitar l’emissió de més de 29 mil tones de CO2 a l’atmosfera. Això equival a les emissions de 28.000 desplaçaments diaris en cotxe!  La xarxa urbana de fred i calor s’emmarca dins de l’estratègia de l’AMB per aprofitar els processos de tractament de residus i aigua per generar nous recursos, com energia elèctrica o materials reciclables. És una aposta ferma per a la gestió eficient de l’energia, que s’aconsegueix de manera sostenible mediambientalment i econòmicament.        

Hem apagat el web

Hem apagat el web

El dissabte 28 de març de 20.30 a 21.30 h la pàgina d’inici del web corporatiu de l’AMB s’ha apagat per adherir-se a la campaya Hora del Planeta. Aquesta és una acció que ja s’ha convertit en la iniciativa global més significativa en defensa del medi ambient fins al moment. Sota el lema “Apaga el llum i defensa el planeta” l’WWF posa en marxa aquesta campanya per cridar l’atenció de tota la societat i actuar contra el canvi climàtic. L’Hora del Planeta és una acció global de lluita contra el canvi climàtic. Ja han transcorregut 13 anys des del seu origen a Sydney. A hores d’ara és la major iniciativa global en defensa del medi ambient. Milions de ciutadans i milers d’empreses i institucions s’hi sumen apagant els llums dels seus domicilis i oficines. I milers de ciutats i pobles apaguen els seus edificis més emblemàtics. A més de la llum, ja fa un temps que es duu a terme l’actuació anomenada “Apaga Internet”. Durant una hora, moltes webs i blocs s’apaguen per demostrar la seva implicació en la lluita contra el canvi climàtic, actuació en la que participa l’AMB. L’AMB també treballa activament en aquesta lluita a través del Pla Clima i Energia 2030, el full de ruta en matèria de canvi climàtic i transició energètica vers l’horitzó 2030. Aquest Pla alinea les diferents polítiques metropolitanes endegades recentment amb iniciatives anteriors (Pla de sostenibilitat de l’AMB, Declaració pel Clima) i representa un enfocament més ambiciós i del conjunt de l’AMB per fer front als compromisos de la Cimera del Canvi Climàtic, amb l’objectiu d’avançar cap a la neutralitat de carboni del territori metropolità.

El centre sociosanitari El Carme, a Badalona, ja s’abasteix amb energia renovable

El centre sociosanitari El Carme, a Badalona, ja s’abasteix amb energia renovable

La instal·lació, amb una vida mínima garantida de 30 anys, genera 130.000 kWh/any, l’equivalent al 15 % del consum total de l’edifici. Aquesta infraestructura segueix les directrius marcades pel Pla clima i energia 2030 de l’AMB, que entre altres té com a objectiu un augment del 30 % en l’ús d’energies renovables. Aquest matí ha tingut lloc la presentació de la coberta solar fotovoltaica del Centre Sociosanitari El Carme de Badalona, instal·lada en els últims mesos per l’AMB. La instal·lació és la més gran d’aquest municipi en règim d’autoconsum, és a dir, aprofita tota l’energia generada per les plaques solars instal·lades al mateix edifici. En aquest cas, la potència de generació total és de 80 kWp. Durant la presentació, han visitat la nova infraestructura Imma Mayol, directora d’Ecologia de l’AMB, Álex Pastor, alcalde de Badalona i Teresa González, segona tinent d’alcaldia i regidora de l’Àmbit de Salut, Habitatge i Recursos Interns. Durant la visita, Mayol ha assegurat que “l’AMB treballa, amb aquest tipus d’actuacions, el seu compromís amb els mandats europeus que ens exigeixen una major implantació de les energies renovables. En aquest cas, ho hem fet al centre sociosanitari El Carme, que ja compta amb un historial important d’accions per millorar l’eficiència energètica del seu edifici”. El projecte ha comportat una inversió de 110.074.57 €, a càrrec de l’AMB; tindrà una vida útil garantida mínima de 30 anys i es calcula que d’aquí set anys la inversió estarà amortitzada. L’equipament que abasteix, el Centre Sociosanitari El Carme, ofereix un servei bàsic a la població de Badalona i té un ús intensiu, ja que està obert les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Per tant, té un consum molt intensiu d’energia. Gràcies a la instal·lació feta per l’AMB, es preveu generar uns 130.000 kWh/any, que equivaldran a aproximadament a un 15 % del consum total de l’edifici. S’han invertit més de 110.000 € i la instal·lació tindrà una vida útil de 30 anys i generarà el 15 % del total d’energia consumida per l’edifici Des que, a mitjans del mes d’agost, es va posar en marxa la instal·lació, ja ha produït 38.000 kWh d’energia neta de km 0, que contribueixen a la lluita contra l’emergència climàtica en què es troba immers no només el territori metropolità, sinó el món de manera global. Com en tota instal·lació solar, la producció d’energia d’aquesta coberta és inferior durant els mesos de tardor i hivern, perquè la radiació solar és menor. Per tant, caldrà esperar al segon trimestre del 2020 per veure la instal·lació a ple rendiment. Es preveu, doncs, que durant els mesos de primavera i estiu els estalvis econòmics, energètics i d’emissions augmentin significativament.   Pel que fa al balanç econòmic, aquesta infraestructura energètica suposarà un estalvi econòmic per a l’Ajuntament de Badalona i la seva ciutadania en els propers 30 anys, ja que un 15 % de les necessitats energètiques de l’edifici no tindran cap cost, de manera que s’evitaran les oscil·lacions de preu del mercat elèctric. Més informació

COP25 – Conferència de les parts de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic

COP25 – Conferència de les parts de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic

A partir dels acords de mínim que es van aconseguir a la cimera de l’any passat de la Conferència de les Parts (COP), els governs es retrobaran aquest any en la COP25, l’edició 25 que té la intenció d’avançar i prendre compromisos per la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. La cita serà del 2 al 13 de desembre a Madrid. Durant gairebé 15 dies el màxim òrgan decisor de la Convenció Marc de les Nacions Unides es reunirà amb l’objectiu de treballar mesures concretes destinades a reduir les emissions de CO2. Sobre la taula es trobaran temàtiques clau com les energies renovables, l’economia circular o l’impacte del canvi climàtic, entre d’altres. A la conferència s’espera que hi assisteixin les 196 parts (estats) més la Unió Europea, tots membres de la Convenció Marc de Nacions Unides (CMNUCC). Es tracta d’un organisme internacional que es va formar el 1992 a Rio de Janeiro en la celebració de la cimera de la Terra, oficialment la Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient i Desenvolupament, per combatre el canvi climàtic. Des que va entrar en vigor el 1994, la COP s’ha reunit cada any per revisar com avança la implantació del tractat que estableix les obligacions bàsiques de les parts del CMNUCC i per debatre i acordar noves propostes. La crisis climàtica és l’amenaça ambiental més gran a la qual s’enfronta la humanitat per les conseqüències que suposa la dependència dels combustibles fòssils i les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. El focus d’atenció de la cimera es centra en saber quina serà la posició de les grans potències com Xina, Alemanya, França, Índia o Brasil, després que en la trobada de l’any passat només s’aconseguís acordar en l’últim moment un reglament de mínims, que ha de permetre aplicar l’Acord de París en la pròxima dècada. Les propostes que surten actualment per part de la comunitat científica van en la línia de la reforestació de boscos. Fa pocs mesos, per exemple, la revista Science va publicar un estudi en què es defensava una solució per reduir significativament les emissions basada amb les capacitats de la  natura. Seria un pla per reforestar 900 milions d’hectàrees de terres degradades amb un milió de milions d’arbres nous que tindrien la funció d’absorbir el CO2 que produïm els humans. Una altra proposta consistiria en multiplicar per tres el repte de Bonn, conegut per haver reforestat milions d’hectàrees degradades de tot el món durant una dècada gràcies a l’aliança entre sector privat i els governs.  Aquesta proposta és la que diversos estudis suggereixen com a opció global de menor cost ja que s’estima que amb 300 mil milions de dòlars es podria implementar.