Es presenta una diagnosi d’actuacions de cooperació internacional vinculades al canvi climàtic
El passat 9 de juny, la Comissió d’Acció Climàtica del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) va organitzar el seminari web Acció climàtica, cooperació i món local: On som i cap a on anem. Dinamitzat pel Servei de Cooperació de l’AMB, el seminari buscava fer reflexionar sobre l’acció climàtica i la cooperació internacional, centrant-se en l’àmbit municipal i supramunicipal.
A l’inici del seminari web, la consultora ambiental de l’Estudi Ramon Folch i Associats (ERF) Marina Caballería va presentar la Diagnosi d’Actuacions de Cooperació Internacional vinculades al Canvi Climàtic, elaborada per encàrrec de la Comissió d’Acció Climàtica del FCCD amb el suport tècnic i econòmic de l’AMB.
En l’estudi, hi van participar 27 ajuntaments catalans, a més de l’AMB i les diputacions de Barcelona i de Girona. S’hi van identificar un total de 60 projectes entre el 2015 i el 2020, tant accions de cooperació internacional focalitzades a reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (24) com a moderar els efectes del canvi climàtic (18), i també actuacions d’educació per a la ciutadania global (18) i una iniciativa en coherència de polítiques públiques. Entre d’altres conclusions, l’estudi destaca la necessitat d’aprofundir en estratègies i en finançament en cooperació internacional i canvi climàtic. Entre els anys 2015 i 2018, les actuacions gestionades pel Fons Català̀ de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) relacionades amb temes ambientals i climàtics només van suposar un 9 % del total del pressupost destinat a projectes de cooperació́ internacional.
Participació del Servei d’Emergència Climàtica
Ana Romero, cap del Servei d’Emergència Climàtica i Educació Ambiental de l’AMB, va introduir diferents conceptes. Va defininr el canvi climàtic com un “fenomen físic produït per causes humanes que provoca que l’atmosfera del planeta pateixi un escalfament que té un impacte sobre els ecosistemes i també sobre la salut i les condicions de vida de les persones”. El concepte de justícia climàtica, per altra banda, posa el focus en com aquests impactes es reparteixen de manera injusta, ja que sovint es concentren molt més en poblacions empobrides o en situació de vulnerabilitat, i alhora qüestiona el model de creixement en si i el fet que creï impactes injustos per si sol.