Entrevista a la Valentina i a en José, dos participants a la planta integral de valorització de residus (PIVR) de Sant Adrià de Besòs

“Sorpresa” i “aprenentatge”, són dues paraules que vam poder sentir de la Valentina i en José, dues persones que van visitar la planta integral de valorització de residus (PIVR) de Sant Adrià de Besòs. Aquesta planta és una de les quatre instal·lacions de què disposa l’AMB per fer el tractament de la fracció resta. Tot i que en aquesta fracció només hi ha d’anar tot allò que no és reciclable, pot arribar a contenir entre un 30 % i 40 % de matèria orgànica, així com altres materials reciclables que no han estat prèviament ben classificats.

El dia que van venir a veure les instal·lacions i a conèixer de prop què s’hi fa, a la PIVR, els vam poder entrevistar i preguntar sobre com havia estat la seva experiència. A veure què ens diuen. Comencem!

1. Quin ha estat el motiu de la vostra visita avui a la PIVR? És per interès laboral, acadèmic o per coneixement general?

V: Jo treballo prop de la planta, i n’havia sentit a parlar. Tenia curiositat per saber com funciona, ja que es mimetitza molt amb l’entorn. Mai hauria imaginat que tan a prop de la ciutat s’hi gestionaven els nostres residus!

J: Fa un temps vaig veure per internet, buscant informació sobre reciclatge, que existia aquesta planta i em va despertar la curiositat. Vinc principalment per coneixement general, mai està de més aprendre com es gestionen els nostres residus.

2. Què és el que més us ha sorprès de la instal·lació?

V: M’han sorprès molt les diferents màquines que hi ha i que permeten separar, del conjunt de la resta, els materials reciclables com els envasos de plàstic o els de metall. També hem pogut veure el forn, on es cremen els residus per generar-ne electricitat i escalfor, i m’ha semblat molt interessant poder veure i entendre com funciona tot el cicle.

J: El que més m’ha sorprès és com del rebuig de la vida quotidiana se’n pot treure profit. És molt impressionant veure la gran quantitat de maquinària que es necessita per poder gestionar els residus. A més, ens han explicat que amb la crema de residus es genera electricitat, una part de la qual és utilitzada per a l’autoconsum de la instal·lació.

3. Abans de venir, coneixíeu el tractament que reben els residus del contenidor gris?

V: I ara! Res de res. El que hem après avui crec que s’hauria d’ensenyar a tota la ciutadania.

J: La veritat és que no, i m’ha servit molt per aprendre-ho i valorar molt més la tasca de gestió dels residus.

4. Què en penseu de la tasca que s’hi desenvolupa?

J: La tasca que s’hi fa és molt útil. Penso que ara mateix només tenim aquestes eines per fer front a la gran quantitat de residus, però la solució seria classificar millor els residus a casa i evitar que aquí hi arribin tants residus.

V: Penso exactament el mateix, al cap i a la fi, aquesta planta podria ser molt més petita si a casa classifiquéssim millor els nostres residus. El que arriba aquí és del contenidor de la resta, per tant, només hi hauria d’arribar el que no es pot reciclar, però la realitat és ben diferent…

5. Creieu que podeu aplicar algun aprenentatge d’avui a la vostra vida quotidiana?

J:  Sens dubte, aquesta visita m’ha fet entendre la importància de separar bé a casa els nostres residus. A més, en veure la gran quantitat de residus que hi ha, penso que també hem de reduir molt més el que generem.

V: I tant! Si separar ja em semblava molt necessari, ara encara més. I com diu el José, el millor residu és el que no es genera!

6. Què us ha semblat la visita? La recomanaríeu?

V: He gaudit molt la visita i de tot el que m’han explicat. Em sorprèn molt que no hi vingui més gent per interès personal. Segur que ho recomanaré als meus amics, a veure si així ajudem a millorar una miqueta més la consciència ambiental de la ciutadania.

J: Totalment, m’ha agradat molt tot el que he après avui, la reserva ha sigut molt fàcil de fer i la persona que ens ha acompanyat al llarg de la visita ens ha resolt tots els dubtes que ens anaven sorgint. 

Està clar que la seva experiència ha sigut d’allò més enriquidora! Ha sigut un plaer poder compartir l’estona amb ells i poder ajudar-los a entendre millor el cicle dels residus. Les visites guiades a aquesta planta són accessibles per a tota la ciutadania durant els mesos de setembre a juliol. Aquestes permeten posar en coneixement tot el funcionament d’un ecoparc i en general la planta integral de valorització de residus (PIVR), així com afavorir la participació ciutadana en el reciclatge i reducció de residus. Si voleu fer una visita heu d’adreçar-vos a la central de reserves: https://www.amb.cat/es/web/ecologia/agenda/inscripcions-activitats