Què ha passat amb els arbres de Nadal naturals?

L’etern dilema de cada any. Arriba Nadal i les xarxes socials i les notícies s’omplen de la mateixa pregunta: quin arbre de Nadal és més sostenible: el de plàstic o el natural?

A principis del segle XX, la sobreexplotació de boscos per l’alta demanda d’arbres de Nadal naturals va generar unes fortes campanyes mediàtiques a favor dels arbres artificials; tot i que, al mateix temps, van sorgir els primers camps de cultiu d’arbres de Nadal.

Actualment, s’estima que de 25 a 30 milions d’arbres de Nadal naturals són venuts cada any als Estats Units provinents de plantacions controlades; no obstant, la venda d’arbres artificials tampoc deixa de créixer. Sembla que realment tots dos han estat convivint tots aquests anys, però què en sabem realment del seu impacte ambiental?

Carbon trust, una fundació dedicada al medi ambient i creada pel govern del Regne Unit, aporta una mica de llum a aquestes preguntes. Segons aquesta fundació, els arbres de Nadal artificials emeten, durant el procés de fabricació, una gran quantitat de CO2, degut, sobretot, als materials amb què estan fabricats. Tot i això, tenen un punt a favor, i és que es poden reutilitzar any rere any. Un arbre artificial de plàstic, però, té poques maneres de ser reutilitzat, així que el l’impacte ambiental a posteriori seria també significatiu.

D’altra banda, els arbres naturals tenen una petjada de carboni inferior. Aquesta varia en funció de si acaben en un abocador o de si es gestionen de manera adequada, triturant-los i utilitzant-los per fer compost. Per tal d’assegurar que es puguin reutilitzar en forma de compost, és clau que es dipositin en els espais específics que facilita l’ajuntament de cada municipi després de les festes de Nadal.

A part de tot això, s’ha de tenir en compte que el fet de fabricar o cultivar lluny de casa nostra també implica una petjada de carboni important. Per tant, sempre és millor per al medi ambient produir localment, tal com fan a CANAC, els Cultivadors d’Arbres de Nadal Associats de Catalunya. Els seus arbres de Nadal naturals es cultiven amb processos agrícoles respectuosos amb el medi ambient i són produïts a la zona del Montseny i les Guilleries. Així doncs, l’existència d’aquestes associacions afavoreix el manteniment de boscos  i també l’economia rural.

El Nadal és una celebració curta plena de sopa de galets i canelons, però pot ser també un bon moment per reflexionar sobre quina és la millor opció per reduir l’impacte ambiental en aquestes dates especials. Està clar que hi ha molts factors per tenir en compte i potser el debat seguirà obert molts anys més, però sembla que els arbres de Nadal no han desaparegut del mapa i continuen sent una font econòmica important per a algunes zones de Catalunya.