Reportatge de l’activitat “Coneix millor l’aigua!”

L’activitat “Coneix millor l’aigua!” és una de les activitats a l’aula del Compartim un Futur que deixa cares de sorpresa, molt de compromís per cuidar d’aquest recurs tan valuós i amb mil idees per millorar els nostres hàbits de consum.

S’inicia repartint unes làmines on hi podem veure un enciam, un maó, un endoll o fins i tot un llibre. La idea és anar relacionant-los amb l’ús que en fem de l’aigua. Alguns són més fàcils de deduir que d’altres, però tots impliquen un consum d’aigua. Un cop veuen que necessitem aquest recurs per a una gran quantitat d’actes diaris, es fa un breu repàs sobre el cicle natural i urbà de l’aigua. I ara ve la sorpresa.

Una làmina per grup, 6 incògnites i 6 percentatges. Han d’esbrinar quina quantitat d’aigua es troba als llacs, rius, oceans, als pols i glaceres, als aqüífers i a l’atmosfera. Cada grup els indica de manera diferent i comencen a dir-hi la seva. Quan s’adonen que només un 0,002 % de l’aigua és la que es troba en forma de rius no s’ho poden ni creure.

Però això no acaba aquí, ara toca ser conscients del que gastem diàriament amb els nostres actes, així que comença el comptador d’aigua virtual. Entre tots els membres del grup anoten les vegades que es renten les dents, que van al lavabo o les dutxes que fan cantant alguna cançó. Amb l’ajuda d’un llibret poden veure què consumeix de mitjana cada una d’aquestes accions i, premi!, més cares de sorpresa.

Finalment, parlem sobre els sòlids impropis que acaben arribant a les depuradores, i que suposen un gran problema perquè poden fer malbé la maquinària. És important saber què pot i què no pot arribar a l’aigua i sobretot oferir alternatives sostenibles a productes com tovalloletes, compreses o bastonets per a les orelles, ja que el millor residu és el que no es genera!