II Simposi Aprenentatge Servei

L’aprenentatge servei (ApS) és una proposta educativa que combina en un sol projecte processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat. Les persones que hi participen es formen tot treballant les necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo i aportar-hi un bé social.

La metodologia d’ApS en projectes educatius sobre temàtiques ambientals promou que l’alumnat tingui un paper més actiu vers la societat i es comprometi amb la comunitat i el seu entorn socioambiental proper a fi de promoure’l i protegir-lo. Els projectes d’ApS ambientals són motivadors per als alumnes, ja que es converteixen en agents que lideren el projecte, donen forma al servei, participen en la tria d’entitats amb qui col·laborar i fan un servei a la comunitat perfilat per ells. Es tracta de projectes que promouen el treball en xarxa i el treball cooperatiu. El centre educatiu fa xarxa amb entitats socioambientals del seu entorn, equipaments públics o espais amb valor ambiental per exemple.

El 7 de juliol se celebra el II Simposi sobre ApS al Prat de Llobregat, on es reuneixen els diferents agents que participen en el desenvolupament i la implantació dels projectes, com ara centres educatius, ens locals i entitats ambientals.

La finalitat és fer una trobada per compartir opinions, vivències i coneixement sobre el dia a dia dels projectes ambientals. El simposi s’inicia amb un diàleg, en sessió plenària, en què intervindran dos experts del món universitari i es reflexionarà sobre les necessitats, oportunitats i reptes de l’ApS ambiental en relació amb l’adquisició de la competència en ciutadania global. Durant la pausa per esmorzar, els assistents podran passejar-se per l’Espai Aparador, on s’exposaran recursos, eines i informació de projectes d’ApS i servei comunitari ambiental, promoguts per entitats ambientals, administracions públiques o centres educatius. Seguidament, es treballarà en aules en paral·lel (Espais Àgora), on els actors de projectes realitzats explicaran les seves experiències amb els projectes d’ApS i servei comunitari ambiental. Per tancar el Simposi hi haurà l’Espai Taller, dinamitzat per experts, que serà un lloc de trobada entre escoles, instituts, administracions i entitats per compartir el que funciona i el que es podria millorar en el dia a dia de l’ApS.

Podeu participar als Espais Àgora presentant l’experiència del vostre projecte en 10 minuts i a l’Espai Aparador amb un pòster, recursos o materials; només cal que ho indiqueu al formulari d’inscripció.

Representants del Compartim un Futur serem a l’Espai Aparador per difondre els serveis educatius que oferim de cara a desenvolupar projectes d’ApS ambientals en l’entorn metropolità. Igualment, formem part de l’equip que ha organitzat el II Simposi ApS ambiental i ens plau convidar-vos a gaudir d’aquesta gran oportunitat per compartir idees i crear aliances!

El Simposi serà el proper 7 de juliol, de 9 a 14 h, a la seu de Fundesplai, al Prat de Llobregat.

Inscripcions i més informació:

http://escolesxesc.cat/ii-simposi-aps-i-sc-ambiental-2/

 yolanda@activacongresos.com