Finalització dels projectes ApS coproduïts amb els instituts Bonanova i Narcís Monturiol

Han estat un dies intensos, plens de nervis i emoció. Per què? Perquè els projectes ApS coproduïts, impulsats i coordinats per l’AMB amb el suport de Siboc Projectes Ambientals, arriben al final i és el moment que l’alumnat posi en pràctica tots els aprenentatges adquirits durant el curs.

I a mode de spolier, abans que arribeu al final d’aquesta notícia, us direm que tant el projecte desenvolupat per l’Institut Narcís Monturiol com el de l’Institut Bonanova han estat un èxit. Tant l’alumnat com els equips docents han treballat de valent durant mesos i el resultat d’aquest esforç ha estat la realització d’uns serveis excel·lents.

Anem per parts.

Institut Bonanova

Recordeu com va començar el projecte de l’Institut Bonanova? Es va iniciar amb un seminari impartit pel personal sanitari de l’Hospital del Mar, en què es va parlar dels residus sanitaris: tipologies, quantitat i despesa econòmica associada.

A partir d’aquí, es va llançar el repte a l’alumnat de crear propostes que permetessin reduir els residus sanitaris i gestionar-los millor, tant a casa com als hospitals.

S’han realitzat sessions de creativitat, tutories personalitzades amb cada grup de treball, entrevistes al personal sanitari, etc. i el resultat final han estat 12 propostes ben interessants. Algunes es basen en el concepte d’economia circular, en què es podrien aprofitar residus de plàstic que no han estat en contacte directe amb el pacient per reciclar-los i convertir-los en materials per al personal sanitari, com per exemple targetes identificatives.  Altres projectes s’han basat a dissenyar contenidors de recollida de residus punxants per a pacients domiciliaris per millorar així la seguretat i gestió d’agulles. D’altres han creat prototips d’apòsits biodegradables o bé han contactat amb ONG per crear un circuit d’esterilització i aprofitament de material sanitari en països en vies de desenvolupament.

Com veieu, són propostes ben variades però amb un objectiu comú. Totes s’han presentat en la jornada Creactiva’t, en què l’alumnat s’apropa a les empreses i institucions del sector. També han organitzat una exposició al vestíbul del Centre Fòrum de l’Hospital del Mar, que apropa els serveis sociosanitaris a la població. Allà han explicat les propostes tant als usuaris com al personal sanitari. Ambdues experiències han estat un èxit!

Institut Narcís Monturiol

L’Institut Narcís Monturiol ha desenvolupat el projecte “Unim generacions a la Barceloneta”. L’objectiu era estudiar l’evolució de la platja de la Barceloneta des d’un punt de vista ambiental, conèixer els efectes del canvi climàtic i els impactes de l’activitat humana i aportar-hi una visió social i cultural.

Aquest projecte destaca per dos motius: el primer, per la quantitat d’entitats col·laboradores que s’han mostrat interessades a participar-hi, com ara l’associació Cap a Mar, el Centre de la Platja, l’Institut de Ciències del Mar, l’Arxiu Municipal de Barcelona i, especialment, el Casal Cívic de la Barceloneta, ja que les la gent gran que utilitza aquest espai ha estat protagonista del projecte (conjuntament amb l’alumnat). La segona característica rellevant ha estat que, durant tot el curs, s’han combinat les sessions d’aprenentatge i de servei, de manera que els usuaris del Casal i l’alumnat han tingut un contacte continuat durant tot el curs i s’han anat intercanviant els papers. En alguns casos, l’alumnat explicava; en d’altres, eren les persones grans i, en d’altres, tots eren receptors. Així doncs, s’ha creat un vincle molt maco entre tots els participants.

Han fet sessions molt engrescadores, com per exemple conèixer de primera mà els projectes sobre l’afectació del canvi climàtic al litoral que està duent a terme l’Institut del Ciències del Mar, xerrades per part de l’alumnat, tallers conjunts al Centre de la Platja, tertúlies-cafè per intercanviar experiències, records, etc.

Finalment, l’alumnat ha creat una exposició itinerant. La inauguració es va fer el passat 8 de juny al Casal Cívic de la Barceloneta. Va ser un èxit de participació, i com que molta gent hi havia participat d’una manera o altra, tothom se’n sentia orgullós.

Teniu l’oportunitat de visitar l’exposició durant el mes de juny al Casal Cívic de la Barceloneta (carrer Baluard, 28) i, al setembre, al Centre de la Platja.

Arribats a aquest punt, només ens queda felicitar tot l’alumnat, els equips docents i els col·laboradors per tota la feina feta durant el curs 2021-2022. I ara que el curs s’acaba, podem afirmar amb rotunditat que han estat unes experiències d’èxit!