Cuidem les dunes de les platges!

Arriben els dies de calor, i l’estiu i la platja són inseparables. A la platja hi podem trobar moltes coses, però n’hi una de molt especial que no es pot trobar a tot arreu: les dunes. A l’àrea metropolitana de Barcelona les trobem al Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Castelldefels.

Les dunes són acumulacions de sorra que formen petites muntanyes, un ecosistema molt fràgil perquè l’acció humana les pot fer desaparèixer, i posa també en perill les plantes i els animals que les necessiten per viure.

L’AMB i els ajuntaments fan diverses actuacions per protegir-les i crear-ne de noves, però també és imprescindible que la població conegui quina importància tenen i que ajudi a preservar-les.

Les dunes són una reserva de sorra per a la regeneració natural de les platges, que ajuda a mitigar els efectes dels temporals. A les dunes hi viuen plantes molt especialitzades i úniques que ajuden a fixar la sorra i eviten que les dunes desapareguin, a més de fauna diversa, com conills i aus. En aquest pòster podràs veure tota aquesta riquesa de flora i fauna.

Si esteu en una platja amb dunes, és molt important que camineu pels camins senyalitzats i respecteu les plantes i els animals que hi viuen. Tots podem gaudir de la platja, però és encara millor si ho fem amb respecte i cura cap a l’entorn, per aconseguir mantenir-lo en bon estat any rere any.

Si vols saber més coses sobre les dunes, el Compartim un Futur té una activitat titulada “Coneguem les platges i les dunes metropolitanes”, en la qual s’aprenen els diferents ecosistemes que hi ha i què podem fer cadascú de nosaltres per protegir-les.