Fem un canvi a la ciutat!

Contaminació de l’aire, pobresa energètica, pèrdua de biodiversitat, emergència climàtica… cada cop són més els conceptes nous que sentim als mitjans de comunicació relacionats amb la manera de viure i consumir actual, que s’ha vist que és del tot insostenible.

Tot i que el nostre planeta és molt gran i té uns mecanismes de regulació molt potents, la seva sobreexplotació ha comportat que es trenquin alguns equilibris difícils de recuperar, cosa que ens enfronta a nous reptes per recuperar-los.

Un dels punts on s’ha començat a actuar per recuperar aquest equilibri és a les grans ciutats, on sovint veiem canvis de model encaminats a la sostenibilitat urbana. Aquest concepte fa referència a la necessitat de garantir els recursos futurs, però minimitzant els impactes al medi gràcies a nous models urbanístics que garanteixin també el benestar de la població que hi viu.

La sostenibilitat urbana implica un canvi en tots els àmbits, com ara en la mobilitat de la ciutat, és a dir la nostra manera de moure’ns, tot prioritzant els transports nets, canvis en la construcció i l’edificació amb construccions menys costoses i més eficients energèticament o un increment dels espais verds metropolitans per mantenir la biodiversitat urbana, que és molt important, i fer front al canvi climàtic tot mitigant-ne els efectes en la població.

Tot un repte per als propers anys, que haurem de fer plegats!