Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2022

Aquest mes de novembre, se celebra un any més la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que tindrà lloc entre els dies 19 i 27 de novembre.

L’objectiu d’aquest esdeveniment és organitzar durant una mateixa setmana, arreu de tot Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció en la generació de residus i la seva gestió, gràcies a l’ajuda de milers de voluntaris i voluntàries que organitzen diferents accions per tal d’aconseguir un consum més sostenible i circular.

Enguany se’n celebra ja la 14a edició, i aquest any s’ha posat especial atenció a la prevenció dels residus de tipus tèxtil. El model actual de compra de roba econòmica i ràpida, a la qual donem molt poc ús, acaba generant anualment tones i tones de residus de difícil gestió, que moltes vegades acaben en tractaments finalistes poc sostenibles amb el medi ambient.

A més, la producció de roba comporta una despesa molt important de recursos com ara l’aigua i la utilització de productes químics contaminants, i tot sovint la producció es deriva a països en vies de desenvolupament, on s’ofereixen feines precàries per tal d’abaratir costos. Durant aquesta setmana, podreu conèixer altres maneres de consumir més justes socialment i més respectuoses amb el nostre entorn, que fomenten la reparació i la reutilització del tèxtil i eviten la compra impulsiva de roba.

Des del Compartim un Futur us animem a conèixer aquesta web, on podreu descobrir el projecte més a fons i trobareu les diferents maneres de participar-hi, així com els esdeveniments més importants!

L’AMB també treballa en aquesta línia, i com a mostra, el juny del 2022 va aprovar l’adhesió al Pacte per a la moda circular com a soci promotor. Amb l’objectiu de transformar el sector tèxtil en un model circular mitjançant canvis en el mode de producció i consum, impulsat per la Generalitat de Catalunya dins de l’estratègia definida al projecte CircE (European regions toward Circular Economy).