Coneix la depuradora de Gavà i les dunes litorals

La transversalitat és un concepte molt rellevant quan parlem d’aspectes com el medi ambient i la sostenibilitat, i al Compartim un Futur en som molt conscients. És per això que us animem a conèixer “La depuradora de Gavà i les dunes litorals: un ecosistema singular”, la visita combinada que duem a terme per a tots els públics a partir de cicle superior de primària.

Consisteix en una única sortida on podreu conèixer a fons la importància i els beneficis que ens aporta la depuradora de Gavà i a la vegada gaudir d’un ecosistema tan particular —les dunes de la platja de Gavà— i entendre’l, aprofitant que estan a tres quilòmetres de distància. Com que estan tan a prop, es pot combinar un aprenentatge sobre el cicle urbà de l’aigua i aquest ecosistema, entenent la relació directa que hi ha entre tots dos.

L’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Gavà-Viladecans és una instal·lació clau per al manteniment del litoral sud de l’àrea metropolitana des del 1986. Gràcies a la feina que s’hi fa protegim els ecosistemes de moltes maneres diferents. En primer lloc, s’encarrega de netejar l’aigua residual i de pluja equivalent al consum diari de 300.000 persones i empreses. Des del 2010, a més a més, també hi té lloc un tractament de regeneració d’aigua. Aquest tractament eleva els estàndards de qualitat de l’aigua i fa possible que s’utilitzi per a altres usos com l’agrícola o la neteja de carrers, de manera que s’estalvia una gran quantitat d’aigua potable, molt valuosa en èpoques de sequera.

Però això no és tot! L’EDAR de Gavà-Viladecans també duu a terme l’eliminació de nutrients necessària per dirigir l’aigua tractada al delta del Llobregat i evitar-ne així l’eutrofització, un procés que significaria la pèrdua de la biodiversitat i, per tant, del valor ecològic.

Com a resultat, la depuradora és un exemple magnífic per parlar sobre la protecció dels ecosistemes litorals, cosa que ens porta directament a la segona part de la visita: les dunes de la platja de Gavà! I és que malauradament, amb el pas del temps, la pressió humana ha portat a la desaparició de la majoria d’espais naturals del litoral, però a Gavà s’hi ha dut a terme el projecte de recuperació de dunes que ens permet avui en dia poder ensenyar-les i veure en viu les particularitats d’aquest ecosistema tan delicat i beneficiós per a la societat. Si esteu interessats a conèixer més sobre les dunes, podeu recuperar el blog del dia 30 de març del 2023 sobre Les platges i les dunes: uns ecosistemes essencials!