1 de juny: Dia Mundial dels Esculls

Les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle provoquen l’acidificació dels mars i oceans i, per tant, la desaparició dels esculls de corall

El dia 1 de juny és el Dia Mundial dels Esculls, una data que convida a reflexionar sobre les amenaces a les quals s’enfronten aquests éssers vius com són el canvi climàtic i l’acidificació del mar.

Des de la revolució industrial, els éssers humans hem cremat quantitats enormes de combustibles fòssils, com el petroli, el carbó i el gas natural, i s’han alliberat grans quantitats de diòxid de carboni i altres gasos amb efecte d’hivernacle a l’atmosfera.

Tot i que l’efecte d’hivernacle natural és necessari per a la vida al planeta (sense aquest efecte estaríem a una temperatura mitjana de -18 C), l’augment desmesurat de les emissions causades per l’espècie humana l’ha potenciat i ha fet que la temperatura mitjana global de la Terra hagi augmentat un grau i mig respecte a l’època preindustrial.

Aquesta pujada de temperatura de la Terra té uns efectes molt perjudicials per a la vida al planeta, com ara el desgel de les glaceres (el permagel o permafrost), que pot provocar una pujada del nivell de mar i l’alteració de patrons climàtics, cosa que provoca sequeres extremes, incendis, tempestes més intenses, grans inundacions i onades de calor més freqüents i significatives, entre d’altres. A més, aquests efectes comporten una gran pèrdua de biodiversitat, ja que moltes espècies no poden adaptar-se prou ràpidament als canvis en el seu entorn i acaben desapareixent.

Tot això desemboca en problemes en altres àrees importants com són la salut, l’agricultura, la disponibilitat d’aigua potable i la seguretat alimentària.

Però, sabies que aquests gasos amb efecte d’hivernacle no només afecten l’atmosfera sinó que també poden afectar els nostres mars?

El diòxid de carboni, per exemple, en contacte amb l’aigua, es dissol i es produeix una reacció química que dona lloc a l’àcid carbònic. Aquest es dissocia en ions de bicarbonat i ions d’hidrogen, la qual cosa fa baixar el pH de l’aigua, de manera que la torna més àcida.

L’acidificació del mar té un gran impacte sobre la biodiversitat, ja que pot arribar a dissoldre les closques dels mol·luscs, afectar greument les algues, que són la base de la cadena alimentària, i provocar la mort dels coralls, els quals són importants hàbitats de fauna marina i, a més, actuen de barrera contra les onades.

Per això és important que en prenguem consciència i que reduïm les emissions.

Algunes accions individuals que podem dur a terme inclouen reduir el consum d’energia i aigua, utilitzar transport públic i sostenible, reduir el consum de plàstic i menjar una dieta més sostenible amb productes de proximitat i de temporada.

I tu, què fas per reduir la teva petjada de carboni?

Si voleu saber més sobre l’acidificació del mar, us convidem a veure el vídeo del perfil d’Instagram del Compartim un Futur on fem un experiment que podeu fer a casa vostra per entendre millor com el diòxid de carboni acidifica l’aigua.