Refugis climàtics: uns espais indispensables per adaptar-nos al canvi climàtic

El territori metropolità disposa de 74 espais interiors i exteriors per refugiar-se de la calor extrema de l’estiu

Saps què és un refugi climàtic? T’agradaria saber quins hi ha al teu municipi?

El canvi climàtic ja és una realitat i, encara que ja podem començar a observar-ne els primers símptomes com onades calor o sequeres més recurrents i intenses, durant les dècades vinents el problema es continuarà estenent i agreujant si no posem fil a l’agulla.

El canvi climàtic és una realitat, i un dels principals efectes és l’augment de les temperatures, que suposa un problema de salut important per a la població, especialment la més vulnerable.

Per revertir aquests efectes negatius l’AMB va posar en marxa fa dos anys la xarxa metropolitana de refugis climàtics (XMRC) per proporcionar a la ciutadania un conjunt d’espais (interiors o exteriors) de confort tèrmic on els grups més vulnerables com la gent gran i els infants poden anar per evitar els riscos que comporta la calor excessiva.

Des del Compartim un Futur duem a terme un seguit de xerrades per explicar als assistents què són aquests espais, per a què serveixen i quin ús en poden fer. Aquestes xerrades es duen a terme de manera coordinada amb el Servei de Teleassistència de la Diputació de Barcelona, principalment als casals de gent gran i a les biblioteques.

En tota l’àrea metropolitana (excepte Barcelona, que té la seva pròpia xarxa de refugis climàtics) consten 74 refugis climàtics: 15 biblioteques, 4 complexos esportius, 25 equipaments de proximitat, 1 ajuntament i 29 parcs refugi. Són espais que estan pensats perquè hi pugueu trobar confort tèrmic, espai per descansar, punts d’aigua, accessibilitat, seguretat i flora i fauna. Els podreu reconèixer gràcies a la senyalització corresponent que indica que l’espai forma part de la xarxa metropolitana de refugis climàtics. Però, quins són els requisits perquè un espai (interior o exterior) sigui considerat refugi climàtic?

En espais interiors:

 • Mantenir la temperatura de consigna a 27 ºC
 • Ser accessible per a gent amb mobilitat reduïda
 • Ser espais segurs
 • Disposar de seients i aigua potable
 • Estar oberts durant l’estiu (de 15 de juny al 15 de setembre)
 • Formar el personal de l’equipament
 • Disposar d’un cartell en un lloc visible

En refugis exteriors:

 • Ser accessible per a gent amb mobilitat reduïda
 • Ser espais segurs
 • Disposar de bancs i aigua potable
 • Estar oberts durant l’estiu (del 15 de juny al 15 de setembre)
 • Disposar d’un cartell en un lloc visible

A més del confort tèrmic que busca oferir el projecte de refugis climàtics, els ciutadans que en facin ús també es podran beneficiar d’altres avantatges com trobar-se amb els seus veïns i veïnes, fer xarxa social, llegir llibres o jugar a jocs de taula, activitats que segur que ajudaran mentalment a sobrepassar les hores més dures de calor.

Són molts els beneficis que ens aporten els refugis climàtics. Si vols saber quins d’aquests espais tens més a prop pots consultar-ho en aquesta pàgina web.