Nits cada vegada més càlides. Quin perill comporten?

Les altes temperatures, també a la nit, tenen un efecte negatiu per a la nostra salut

A causa del canvi climàtic, les temperatures a escala global continuen augmentant, però també a escala local. A Catalunya, en ser zona mediterrània, aquest augment és de 2 graus amb relació a l’era preindustrial. De fet, el 2022 va ser l’any més càlid i més sec de Catalunya, com a mínim des del 1950, amb un augment de 2,4 graus per sobre de l’era preindustrial.

Ja fa unes setmanes que ha començat l’estiu i pugen les temperatures, no només durant el dia, també de nit. Segons els experts, la temperatura per dormir amb confort oscil·la entre els 18 i 20 °C. Si la temperatura és superior, ens genera desconfort i conseqüències per a la salut.  

Què són les nits tropicals, tòrrides i roents?

En les nits tropicals, la temperatura mínima no baixa dels 20 °C; en les nits tòrrides, la temperatura mínima és de 25 °C; i en les nits roents, la temperatura mínima és de 30 °C. Per exemple, l’any 2022 es van registrar al barri del Raval un total de 119 nits tropicals i 39 de tòrrides, i a l’Observatori Fabra (més als afores de la ciutat de Barcelona), un total de 76 nits tropicals. Representen una xifra extremament alta, ja que en el període entre els anys 1914 i 1980 hi havia una mitjana de 20 nits tropicals l’any. A més, aquestes temperatures tan altes s’han allargat durant l’any; és a dir, comencen més d’hora i s’acaben més tard.

Els experts avisen que aquest fet pot tenir greus conseqüències per a la salut, especialment per a les persones grans, les persones que pateixen malalties cròniques o bé les que viuen en situació de pobresa energètica.

Com a mesura d’adaptació per fer front a les altes temperatures i especialment durant les onades de calor, l’AMB ha creat la xarxa metropolitana de refugis climàtics (XMRC), que agrupa els equipaments municipals i els espais públics que poden proporcionar condicions de confort tèrmic durant aquests episodis. Vols saber on són? En aquest enllaç trobaràs una llista amb tots els refugis climàtics del territori metropolità (excepte Barcelona).

Barcelona té la seva pròpia xarxa de refugis climàtics, inclosa dins el Pla clima 2018-2030. Pots trobar-ne més informació aquí.