Els acords de la COP28

Del 30 de novembre al 12 de desembre del 2023 s’ha celebrat la COP28 als Emirats Àrabs i ha conclòs amb l’Acord de Dubai, que ha posat molta atenció en una transició justa i equitativa en l’ús dels combustibles fòssils. Ara bé, què vol dir, això, exactament? Per què hem de prendre consciència del que passa en aquestes conferències? Què són exactament les COP i per a què serveixen?

QUE ÉS UNA COP?

El terme “COP” fa referència a la Conferència de les Parts, que és un òrgan que dirigeix certes convencions internacionals de les Nacions Unides, la més coneguda de les quals és la Cimera del Clima. Així doncs, tots els països de les Nacions Unides poden participar-hi per tal d’assegurar els drets i la representació de tothom. L’objectiu principal és reunir-se per valorar com està la situació i, paral·lelament, fer propostes de millora i d’actuacions concretes.

QUINS SÓN ELS PRECEDENTS?

De cimeres del clima n’hi ha de molt conegudes, com la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i Desenvolupament del 1992  a Rio de Janeiro (Brasil), en la qual es va reforçar i constatar l’existència del canvi climàtic i d’on va sorgir el precursor de l’Agenda 2021. També la COP3 (1997), a Kyoto (Japó), en la qual es va aprovar el conegut Protocol de Kyoto, on es va acordar l’objectiu de reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per donar resposta als greus problemes ambientals que s’estaven descobrint. Una de les més rellevants va ser la COP21 (2015), de la qual va sorgir l’Acord de París, que proposava adoptar mesures per reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per limitar l’increment de temperatura a 1,5ºC, i es van implantar valors límit d’emissions per als anys 2020, 2030 i 2050. A París, l’èmfasi es va posar a limitar l’augment de la temperatura global.

QUÈ PROPOSA LA COP28?

Veient l’evolució de les problemàtiques i les actuacions de les anteriors COP, no és casual que el focus que hi ha hagut a la COP28 sigui la reducció de l’ús dels combustibles fòssils, la principal font de contaminació i del canvi climàtic. Els objectius proposats, emmarcats en l’anomenat “Acord de Dubai”, se centren en els punts següents:

  • Objectiu 2030: triplicar la capacitat global d’energies renovables i duplicar l’eficiència energètica.
  • Reduir progressivament (phase down) l’ús del carbó com a font energètica.
  • Avançar cap a sistemes energètics propers a les 0 emissions (com el transport sostenible)
  • Abandonar de manera progressiva l’ús de combustibles fòssils per arribar a les 0 emissions l’any 2050.
  • Eliminar les subvencions “ineficients” als combustibles fòssils.

És ben sabut que l’ús dels combustibles fòssils està molt arrelat als models energètics i econòmics de gairebé tot el món, i és per això que l’abandonament d’aquests recursos s’ha de fer de manera progressiva i amb un objectiu tan llunyà en el temps com el 2050, però, tal com expressa l’acord, és responsabilitat dels governs i les empreses complir aquests objectius.

Vols saber-ne més? A la web de les Nacions Unides hi trobaràs tots els detalls dels objectius acordats.