Els refugis climàtics metropolitans

Els refugis climàtics són espais interiors o exteriors accessibles per a tota la ciutadania. Gràcies a les seves condicions, durant els mesos de més calor de l’any proporcionen confort tèrmic, descans i seguretat a la població.

Brenda Saavedra, tècnica del Servei d’Acció Climàtica i Educació Ambiental, explica què són els refugis climàtics.

Per què són necessaris?

Aquests espais tenen una gran importància en el context climàtic actual. Les temperatures cada cop són més altes i a l’estiu patim amb més freqüència onades de calor. Això afecta tota la població, però hi ha certs grups de persones especialment vulnerables: la gent gran, els nadons, les persones embarassades i les que pateixen patologies cròniques, així com les famílies que viuen en situació de pobresa energètica.

Com els podem identificar?

Els refugis climàtics poden ser interiors o exteriors i coordinen aquesta funció amb d’altres que estan determinades pel tipus d’espai en qüestió. Disposen d’un cartell que els identifica: els cartells blaus corresponen a refugis interiors, com ara centres cívics i biblioteques, mentre que els cartells verds indiquen que són exteriors, com els parcs metropolitans.

Cartells d’interior i d’exterior de refugis climàtics metropoitans

Si vius al territori metropolità i vols saber quin refugi climàtic tens més a prop de casa, pots accedir a la xarxa metropolitana de refugis climàtics (XMRC), que ja incorpora 75 espais.

Si vius a Barcelona ciutat, pots consultar la xarxa de refugis climàtics de la ciutat de Barcelona.

Quines són les característiques d’aquests espais?

  • Disposen de punts d’aigua gratuïta
  • Compten amb àrees de descans confortables (cadires o bancs)
  • Són espais tranquils i amb baixa contaminació acústica 
  • Hi ha bona accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda
  • En el cas dels parcs, tenen una presència elevada de verd urbà
  • Els espais interiors proporcionen confort tèrmic: a l’estiu menys de 27 °C i a l’hivern més de 19 °C

Els refugis climàtics són una mesura d’adaptació al canvi climàtic. Atenen especialment les persones més vulnerables, com ara infants, gent gran o famílies que es troben en situació de pobresa energètica. D’aquesta manera, es contribueix a pal·liar la intensificació de les desigualtats i, per tant, es fomenta la justícia climàtica.  

Des del Compartim un Futur tractem aquest tema amb profunditat en activitats anuals com El refugi climàtic de la doctora Shiva, així com en les xerrades presencials programades entre el 15 de maig i el 13 de juliol, les quals es duen a terme en col·laboració amb el Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona i estan adreçades a persones de més de 65 anys.

Xerrada sobre refugis climàtics a l’Hospitalet de Llobregat, en col·laboració amb el Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona.
Activitat a l’entorn “El refugi climàtic de la Dra. Shiva”


Busca el refugi que tens més a prop de casa i cuida’l perquè tots en puguem gaudir!