Anem d’estrena! Activitats noves sobre el cicle dels residus i els recursos

El catàleg del programa educatiu Compartim un Futur presenta les noves activitats sobre el cicle dels residus!

En aquestes activitats s’expliquen conceptes bàsics relacionats amb el cicle dels residus, com la recollida selectiva o el tractament, però posant un èmfasi especial en la prevenció. A través de la imatge de la jerarquia dels residus, els alumnes poden comprendre que el millor residu és el que no es genera i, per tant, que els nostres hàbits de consum són molt importants a l’hora de reduir la quantitat de residus que generem.

També s’incideix en un altre punt important: la reutilització, ja sigui donant altres usos als productes o bé reparant-los i allargant-ne la vida útil.

Les propostes educatives noves

S’han dissenyat quatre activitats diferents, adaptades al nivell educatiu, que són:

A través d’un conte amb un personatge anomenat Recuc, els alumnes aprendran el viatge dels residus orgànics i reflexionaran sobre el seu origen, com podem contribuir cadascú de nosaltres a evitar el malbaratament alimentari, i el tresor en què es converteix la brossa orgànica si la separem correctament a casa.

  • «Menys és més», per a públic de cicle mitjà i superior de primària.

En aquesta activitat, els alumnes aprendran diferents hàbits de consum sostenibles per a la prevenció de residus (mitjançant un joc de rol en un mercat) i la importància d’una correcta separació de residus per a un posterior tractament i així convertir-los en un producte nou. S’introdueix el concepte d’economia circular.

  • «Les 7 R», per a públic d’ESO (1r i 2n cicle).

Amb el diagrama de l’economia circular com a element transversal de l’activitat, s’expliquen els impactes de la generació de residus, el tractament que es duu a terme i la necessitat de fer-ne una separació correcta per tal de transformar-los en recursos. Es fa èmfasi en la prevenció de residus com a aspecte clau de l’economia circular (reutilització, reparació, etc.). A través d’un debat de rol i un concurs de mites, s’apropa als alumnes la realitat que envolta el món dels residus i el paper essencial que tenim per fer-ne un tractament correcte.

  • «Més que tela!», per a públic de cicle mitjà i superior de primària, ESO, batxillerat i CFGM.

L’activitat permet aprofundir en les característiques, l’impacte social i ambiental, l’origen i la confecció de la roba que utilitzem diàriament, i aprendre com podem reduir i prevenir la generació de residus tèxtils. A més, es fa èmfasi en els hàbits sostenibles i les bones pràctiques en relació amb el consum i les 3R (reduir, reutilitzar i reciclar). 

En aquesta publicació pots veure les imatges del taller “Mes que tela!” que es va dur a terme a l’Institut Badalona VII el passat 18 de febrer amb dos grups de 2n d’ESO.

Si vols fer una reserva d’aquestes activitats, pots contactar amb la Central de Reserves al 93 238 93 51, escriure a reserves.compartim@amb.cat o bé omplir el formulari de contacte.