Anem d’estrena! Noves activitats del cicle de l’aigua

Un dels eixos temàtics principals del Compartim un Futur és el del cicle de l’aigua. Fa molts anys que l’AMB ofereix visites guiades a les instal·lacions relacionades amb el tractament d’aigua, activitats a l’aula i tallers per a tots els públics, així com recursos educatius diversos (dossiers, interactius, exposicions, etc.).

Aquest últims mesos, l’equip tècnic i educatiu del Compartim un Futur ha treballat de valent per renovar l’oferta de les activitats a l’aula, en concret per als nivells educatius d’educació infantil, primària i ESO. La renovació d’aquestes activitats persegueix dos objectius principals derivats del nou Programa metropolità d’educació per a la sostenibilitat 2030 (PMES 2030): 

  • Actualitzar el contingut per adaptar-lo a un nou context social i econòmic en què el reconeixement dels límits planetaris és clau, incloent-hi nous paradigmes i els principals reptes socioambientals als quals cal fer front, donant-hi una visió transversal, integradora i alhora complexa. En aquest sentit, per exemple, cal parlar de l’actual situació de sequera que estem patint, reforçar les bones pràctiques i explicar què són i com s’utilitzen els recursos hídrics alternatius.
  • Explorar i potenciar noves metodologies didàctiques més vivencials i significatives, amb el participant com a actor principal, que generin un impacte transformador i incorporar-hi al mateix temps formats innovadors d’expressió i de comunicació.

Les noves propostes educatives

S’han dissenyat tres activitats diferents segons nivell educatiu, que són:

En aquestes activitats s’incorporen dinàmiques de reflexió i d’experimentació per comprendre que l’aigua és un recurs escàs i que cal optimitzar-ne el consum. A més, es recorda el cicle urbà de l’aigua per entendre tot el procés que hi ha al darrere per disposar d’aigua potable i per retornar-la al medi en les millors condicions possibles, i que aquests processos són molt costosos a nivell econòmic i també energètic.

El passat 15 de febrer es van estrenar les activitats per a educació infantil i primària, i el 19 de febrer la que està dirigida a secundària.

Les imatges d’aquesta publicació corresponen al taller “Tanca l’aixeta!” que l’escola Artur Martorell de Badalona va dur a terme el passat 19 de febrer.

Si vols fer una reserva d’aquestes activitats, pots contactar amb la Central de Reserves al 93 238 93 51, escriure a reserves.compartim@amb.cat o bé omplir el formulari de contacte.