Un dels eixos temàtics principals del Compartim un Futur és el del cicle de l’aigua. Fa molts anys que l’AMB ofereix visites guiades a les instal·lacions relacionades amb el tractament d’aigua, activitats a l’aula i tallers per a tots els públics, així com recursos educatius diversos (dossiers, interactius, exposicions, etc.).
Aquest últims mesos, l’equip tècnic i educatiu del Compartim un Futur ha treballat de valent per renovar l’oferta de les activitats a l’aula, en concret per als nivells educatius d’educació infantil, primària i ESO. La renovació d’aquestes activitats persegueix dos objectius principals derivats del nou Programa metropolità d’educació per a la sostenibilitat 2030 (PMES 2030):
- Actualitzar el contingut per adaptar-lo a un nou context social i econòmic en què el reconeixement dels límits planetaris és clau, incloent-hi nous paradigmes i els principals reptes socioambientals als quals cal fer front, donant-hi una visió transversal, integradora i alhora complexa. En aquest sentit, per exemple, cal parlar de l’actual situació de sequera que estem patint, reforçar les bones pràctiques i explicar què són i com s’utilitzen els recursos hídrics alternatius.
- Explorar i potenciar noves metodologies didàctiques més vivencials i significatives, amb el participant com a actor principal, que generin un impacte transformador i incorporar-hi al mateix temps formats innovadors d’expressió i de comunicació.
Les noves propostes educatives
S’han dissenyat tres activitats diferents segons nivell educatiu, que són:
- «El cicle de l’aigua: tanca l’aixeta!», per a públic d’educació infantil i cicle inicial de primària.
- «El cicle de l’aigua: cada gota val mil!», per a públic de cicle mitjà i superior de primària.
- «El cicle de l’aigua: finit o infinit?», per a públic d’ESO (1r i 2n cicle).
En aquestes activitats s’incorporen dinàmiques de reflexió i d’experimentació per comprendre que l’aigua és un recurs escàs i que cal optimitzar-ne el consum. A més, es recorda el cicle urbà de l’aigua per entendre tot el procés que hi ha al darrere per disposar d’aigua potable i per retornar-la al medi en les millors condicions possibles, i que aquests processos són molt costosos a nivell econòmic i també energètic.
El passat 15 de febrer es van estrenar les activitats per a educació infantil i primària, i el 19 de febrer la que està dirigida a secundària.
Les imatges d’aquesta publicació corresponen al taller “Tanca l’aixeta!” que l’escola Artur Martorell de Badalona va dur a terme el passat 19 de febrer.
Si vols fer una reserva d’aquestes activitats, pots contactar amb la Central de Reserves al 93 238 93 51, escriure a reserves.compartim@amb.cat o bé omplir el formulari de contacte.