El boscos metropolitans en temps de sequera

Descobreix com els boscos de l’àrea metropolitana de Barcelona ofereixen serveis ambientals vitals i com estan afrontant el repte de la sequera.

Els pulmons de la metròpolis

Els boscos de l’àrea metropolitana de Barcelona, que inclouen espais com el Parc de Collserola, el Parc del Garraf i el Parc de la Serralada de Marina, no només milloren la qualitat de l’aire sinó que emmagatzemen carboni. Amb més del 27 % del territori cobert per aquestes zones naturals, són fonamentals per al benestar i la salut de la població local.

Què ens aporten els boscos metropolitans?

Els boscos urbans i periurbans no només ofereixen un espai de desconnexió a la ciutadania, sinó que també contribueixen significativament a la qualitat de vida dels habitants metropolitans i dels ecosistemes de l’àrea metropolitana. Aquests ecosistemes actuen com a reguladors de la temperatura i del cicle hidrològic, i milloren la qualitat de l’aire perquè capturen diòxid de carboni i ajuden a combatre el canvi climàtic. A més, són recursos naturals i renovables molt valuosos per a la biodiversitat i el benestar humà.

El repte de la sequera

Malauradament, els boscos metropolitans s’enfronten a nous reptes, especialment en situació de sequera. Segons un estudi recent de la Diputació de Barcelona, fins al 29 % d’aquests boscos patiran més mortalitat a causa de l’estrès hídric (és a dir, manca d’aigua) entre els anys 2040 i 2050.

Els boscos urbans de l’àrea metropolitana de Barcelona tenen un alt valor ecològic i proporcionen nombrosos beneficis ambientals i socials. Caldrà posar esforços en una gestió forestal resilient davant del canvi climàtic i adaptada a les necessitats ecosocials de la ciutadania. Alhora, com a ciutadans de l’àrea metropolitana de Barcelona, tenim el deure de preservar aquests espais naturals per a les generacions futures.

Imatge de portada: Robert Ramos.