Aquest mes de novembre, se celebra un any més la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que tindrà lloc entre els dies 19 i 27 de novembre.
L’objectiu d’aquest esdeveniment és organitzar durant una mateixa setmana, arreu de tot Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció en la generació de residus i la seva gestió, gràcies a l’ajuda de milers de voluntaris i voluntàries que organitzen diferents accions per tal d’aconseguir un consum més sostenible i circular.
Enguany se’n celebra ja la 14a edició, i aquest any s’ha posat especial atenció a la prevenció dels residus de tipus tèxtil. El model actual de compra de roba econòmica i ràpida, a la qual donem molt poc ús, acaba generant anualment tones i tones de residus de difícil gestió, que moltes vegades acaben en tractaments finalistes poc sostenibles amb el medi ambient.
A més, la producció de roba comporta una despesa molt important de recursos com ara l’aigua i la utilització de productes químics contaminants, i tot sovint la producció es deriva a països en vies de desenvolupament, on s’ofereixen feines precàries per tal d’abaratir costos. Durant aquesta setmana, podreu conèixer altres maneres de consumir més justes socialment i més respectuoses amb el nostre entorn, que fomenten la reparació i la reutilització del tèxtil i eviten la compra impulsiva de roba.
Des del Compartim un Futur us animem a conèixer aquesta web, on podreu descobrir el projecte més a fons i trobareu les diferents maneres de participar-hi, així com els esdeveniments més importants!
L’AMB també treballa en aquesta línia, i com a mostra, el juny del 2022 va aprovar l’adhesió al Pacte per a la moda circular com a soci promotor. Amb l’objectiu de transformar el sector tèxtil en un model circular mitjançant canvis en el mode de producció i consum, impulsat per la Generalitat de Catalunya dins de l’estratègia definida al projecte CircE (European regions toward Circular Economy).