Feliç aniversari per a la planta de compostatge de Torrelles!

Sabies que la planta de compostatge de Torrelles de Llobregat està en funcionament des de l’any 1996 i a finals de l’any passat va celebrar el 25è aniversari?

Aquesta planta va ser la primera de Catalunya de compostar el bioresidu generat a les llars de les poblacions més properes. Actualment tracta la matèria orgànica de Torrelles de Llobregat, Corbera de Llobregat, Pallejà, el Papiol, Santa Coloma de Cervelló, Cervelló i Barcelona (barri de Sarrià), així com una part dels residus orgànics de Mercabarna. Té una capacitat de fins a 5.500 tones anuals de fracció orgànica municipal i 1.200 tones de fracció vegetal.

Si fem un repàs a la seva història, trobem que l’any 1996 la planta tractava la matèria orgànica amb un procés de compostatge obert en piles que es removien amb una voltejadora. L’any 2016 s’hi va fer una remodelació per incorporar-hi un tractament mitjançant piles dinàmiques amb injecció d’aire en trinxeres en la fase de fermentació, amb l’objectiu de minimitzar-ne el possible impacte odorífer.

La principal novetat va consistir a introduir la quantitat d’aire justa per tal que la matèria orgànica es descompongués de manera òptima. Es tracta d’un sistema automatitzat d’aeració i reg en funció de les necessitats del material, la temperatura, la humitat i el contingut d’oxigen. Aquestes obres van suposar una inversió de 500.000 € i es van finançar amb el retorn del cànon d’abocament de l’Agència de Residus de Catalunya.

La tecnificació d’aquesta instal·lació i la implantació del model de recollida selectiva porta a porta han permès que el compost produït tingui la qualitat suficient per poder certificar-lo d’acord amb la norma UNE 142500 per a l’aplicació en agricultura ecològica, sota el guiatge de l’empresa CAAE, acreditada per ENAC per fer aquesta certificació. És la primera vegada que un compost obtingut de la matèria orgànica dels residus municipals assoleix aquesta distinció de qualitat a Catalunya i a tot l’Estat. Una planta pionera en molts aspectes!

En 8 dels 36 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona ja s’ha desplegat un sistema de recollida porta a porta de la fracció orgànica o contenidors tancats. Els municipis que van començar amb el porta a porta van ser Torrelles de Llobregat i Tiana; ara s’hi ha afegit Corbera de Llobregat i parcialment s’ha implantat en alguns barris de Barcelona, Barberà de Vallès i Gavà. Mentre que els municipis que han optat pel contenidor tancat són el Papiol i Sant Just Desvern.

L’esforç dels municipis i dels ciutadans permet obtenir productes de qualitat, com el compost per a l’aplicació en agricultura ecològica, i alhora contribueix a la lluita contra el canvi climàtic.