On es llença i com es tracta el porexpan?

Avui us volem fer reflexionar sobre un material que tots coneixem: el porexpan o poliespan, les safates que acompanyen alguns productes alimentaris, que protegeix molts electrodomèstics de petit i gran format i que es fa servir com a aïllament tèrmic i acústic en construccions, tècnicament anomenat poliestirè expandit.

Aquest material és un tipus d’escuma derivada del plàstic d’origen fòssil, que té com a grans avantatges la seva lleugeresa i la pràcticament nul·la degradabilitat.

De petits tots l’utilitzàvem per “fer neu”, però saps a on l’has de llençar i què se’n fa, d’aquest material? La primera resposta és la més senzilla i important: el poliestirè expandit s’ha de dipositar al contenidor groc, però sents curiositat per saber què se’n fa?

El primer que s’ha de tenir en compte és que és de vital importància reciclar aquest material. Com qualsevol escuma, és un material molt porós constituït d’aire però que, tot i ser molt lleuger, ocupa un gran volum. És per aquest motiu que, en cas de no fer-ne una gestió correcta, podria acabar en dipòsits controlats, on només s’hi ha d’abocar allò que no pot ser tractat o valoritzat.

En cas de dipositar-ho correctament al contenidor groc, a l’àrea metropolitana de Barcelona, el poliestirè expandit arriba juntament amb la resta d’envasos lleugers a alguna de les plantes de triatge de l’AMB. En aquestes instal·lacions, els residus són classificats per tipus de material per tal d’enviar-los a les plantes de reciclatge corresponents.

El poliestirè expandit, un cop arriba a la planta gestora pertinent, és tractat per poder-se reaprofitar i tornar-se a introduir al mercat. Un dels processos més estesos consisteix en una trituració i densificació del material per escalfament i pressió, refredament i nova trituració del material densificat. Gràcies a aquest tractament, es poden obtenir pèl·lets de poliestirè útils com a matèria prima secundària en moltes indústries de producció per tal de fer-ne productes variats: marcs de fotos, penja-robes, etc. Altres processos incipients per reciclar el poliestirè expandit es basen en la reacció química amb dissolvents orgànics, amb la qual cosa s’aconsegueix degradar el material per tal de formar adhesius i vernissos.

D’altra banda, no ens hem d’oblidar dels grans generadors de residus de poliestirè expandit. I és que, precisament a causa del poc pes en relació amb el volum, aquest material és difícil d’emmagatzemar i transportar. Tot i això, ja hi ha entitats que intenten fer minvar aquest inconvenient. Un exemple seria Mercabarna, on des del 2007 ja fan una primera trituració i compactació in situ, prèvia al trasllat del material a la planta de reciclatge.

Així doncs, recorda: dona una segona vida al porexpan i llença’l al contenidor groc!