Compartim eines i altres objectes

Quantes vegades a la vida fem servir un trepant, una polidora o una fresadora? Té sentit comprar aquests estris? Tenim espai a casa nostra? Què ens en dirien les escriptores Marie Kondo (La màgia de l’ordre), Francine Jay (Menys és més: com ordenar i simplificar la teva casa i la teva vida) i sense anar-nos-en tan lluny, Eva Ruiz (Manual d’ordre i neteja)? Està clar que no necessitem consumir objectes als quals no donem un ús habitual i que després es podrien convertir en un residu.

A Barcelona està començant a implantar-se el concepte de préstec d’eines. Encara no està gaire estès, però de ben segur que acabarà tenint molt d’èxit. Els britànics fa temps que fan ús de les Library of things (literalment, “biblioteca de coses”) per treure rendiment de les eines, minimitzar la generació de residus i crear comunitat.

Alguns exemples d’aquestes iniciatives són la Biblioteca de les coses al districte de Sant Martí, que té el propòsit de ser un espai de préstec d’objectes. Com diuen a la seva plataforma: “Compartint objectes es comparteixen històries”. En el seu catàleg s’hi pot trobar des d’una cadira de rodes o una aspiradora, fins a una cosa tan curiosa com un llum per fer busseig.

Més recentment també ha sorgit la Caixa d’eines i feines, una associació de comunitats, eines i recursos del nucli antic de Barcelona i, com diuen a la seva web, un grup de persones amb mirada comunitària i de territori, que impulsa la cultura del compartir, el reaprofitament i l’economia de proximitat. Disposen d’una plataforma on associar-se, consultar el seu catàleg i fer reserves.

Finalment, el Programa metropolità de prevenció i gestió de recursos i residus 2019-2025 (PREMET 25) preveu disposar, al local del Millor Que Nou del carrer Sepúlveda de Barcelona, del que s’ha batejat com a “Estriteca“, un servei per proveir d’estris per fer les reparacions a casa, mitjançant un lloguer gratuït només per als usuaris del servei d’autoreparació, amb l’objectiu de reduir la necessitat de comprar eines per a ús individual.

Esperem que us animeu a compartir!