Engeguem al carrer la nova edició del Tenim Drets, Teixim Llibertats

Aquest darrer dissabte es va realitzar la presentació de la segona edició del Programa Metropolità: Els Drets Humans des del món local, Tenim Drets, Teixim Llibertats a Santa Coloma de Cervelló.

L’acte es va iniciar amb la benvinguda de l’alcaldessa de Santa Coloma de Cervelló, Anna Martínez, així com del membre de la Plataforma de suport a les persones refugiades de Santa Coloma de Cervelló, Joan Sanpere. L’eix central de la jornada ha estat una taula rodona moderada pel periodista Adrià Bas, amb la participació de Maria Peix, cap del servei de cooperació de l’AMB, Lluís Elies, de la Plataforma de suport a les persones refugiades, Maria Llauradó, regidora de Solidaritat i Cooperació de Begues que va parlar en representació dels 10 municipis metropolitans que participen en el programa, i del testimoni vivencial de, Gholamreza Sorwhabi, refugiat iranià rescatat a les aigües del mar Egeu.

En la seva intervenció, Maria Peix va presentar la temàtica de l’edició d’aquest any del programa. Va destacar que en aquesta edició es vol fer una aposta per treballar en la relació del dret d’asil i el dret a un ambient sostenible. Un dels reptes que s’han plantejat al Líban i a la illa de Lesbos ha estat el gran volum de residus que es generen en els camps de persones refugiades, provocant problemes de sostenibilitat ambiental i de salubritat. Segons dades de l’ACNUR, als camps de refugiats del Líban hi viuen més d’1 milió de persones refugiades procedents de Síria, mentre que a l’illa de Lesbos, les emigracions han generat gairebé 500.000 armilles salvavides a les platges. Veient la magnitud del repte, s’ha decidit treballar conjuntament aquesta temàtica.

D’altra banda, Gholamreza Sorwhabi va explicar la seva experiència que l’havia portat fins aquí. Fa 3 anys que va ser rescatat a Lesbos pels socorristes d’Open Arms. De pare afganès i mare iraniana, vivia indocumentat a l’Iran. Li van dir que, si volia papers oficials, que anés a la guerra de Síria i que, si tornava amb vida, n’hi farien. Però va preferir escapar-se i buscar-se un destí millor. Va sortir de l’Iran cap a Turquia, i de Turquia a Grècia amb una barca inflable de 9 metres amb 65 persones a bord. Amb prou feines sabia nedar. Ara, a Badalona, està aprenent natació i també prevenció d’accidents, rescats en medi aquàtic i primers auxilis perquè segons ell, creu que tothom pot ajudar i col·laborar en alguna cosa.

IMG-20180127-WA0032 20180127_132503 20180127_125539 IMG-20180127-WA0034 20180127_130454

En aquesta edició, el projecte es desenvoluparà conjuntament amb els ajuntaments de Begues, Cervelló, El Papiol, La Palma de Cervelló, Sant Climent de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat. Aquest any s’hi ha sumat 3 municipis metropolitans més: Molins de Rei , Montcada i Reixac i Sant Adrià de Besòs. Al llarg dels propers mesos, s’aniran realitzant diversos tallers i activitats a tots deu municipis per poder fer una reflexió conjunta sobre la relació entre el dret d’asil i el dret a un ambient sostenible.

En aquest enllaç, podeu visualitzar el vídeo de la jornada de presentació: